Държавата помага с още 10 млн. лв. на общините Карлово,

...
Държавата помага с още 10 млн. лв. на общините Карлово,
Коментари Харесай

Държавата дава още 10 млн. лв. на общините Карлово, Калояново и Марица след наводненията

Държавата оказва помощ с още 10 млн. лева на общините Карлово, Калояново и Марица след наводненията. Това заяви на брифинг служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев  Иван Демерджиев Иван Демерджиев е юрист с над 20 години опит.   Роден е през 1975 година в Пловдив. През 2001 година.

В министерството се организира съвещание на Междуведомствената комисия за възобновяване и подкрепяне след наводненията в Карловско. “С три постановления на Министерски съвет към този момент са разпоредени средства за подкрепяне. Ние разполагаме с излишък от порядъка на към 34 милиона лв. все още. Отложихме това съвещание на комисията, с цел да могат да се прегледат настояванията на последните потърпевши общини. Това са общините Карлово, Калояново и Марица. Тези претенции бяха входирани през вчерашния ден. Бяха прегледани дейностите, които са най-належащи и общините имат подготвеност да извършат до края на годината. В Рамките на тези нужди отпускаме малко над 10 милиона лв.. Това са сумите, които са декларирали и са съгласни, че ще покрият потребностите им до края на годината ”, изясни Демерджиев.

Според него, в бъдеще би трябвало да се акцентира на предварителната защита, с цел да не се стига до сходни нещастия. “Останалите разноски, които са създали като план-сметки и са дадени в комисията, ще бъдат обсъждани поетапно на последващи съвещание през идната година. Коментирахме, че съгласно нас би трябвало да се ускори работата по предварителна защита, надлежно би трябвало да се опитаме да увеличим бюджета на комисията във връзка с предварителната защита. В момента общият бюджет е към 80 милиона лв.. Само вредите от последното злополучие, по първични планирани данни, възлизат на толкоз. Ако засилим предварителната защита и насочим акцента там, бихме могли да спестим огромна част от разноските за възобновяване от следствията и няма да се стига до такива нещастия. От сумата от 34 милиона лв., която остава от бюджета, през днешния ден разпределихме общо към 31. Малко над 10 милиона от тази сума са за тези общини. Карлово е с най-голямо перо - малко над 9 милиона, другите са за Калояново и Община Марица ”, заключи министърът.

Заместник-министърът на земеделието Валентин Чамбов добави, че работата на терен, обвързвана с инспекциите в горските територии, продължава. “До вчерашната вечер бяха тествани към 80 сечища в района. Констатирани са известни недостатъци в работата. Към момента няма противозаконна сеч. Съставени са няколко акта за определяне на административни нарушавания ”, уточни той.

“Щетите по железопътната инфраструктура не престават да се отсраняват. Засегнатите сектори са били към 3 километра ”, сподели от своя страна заместник-министърът на превоза Красимир Папукчийски .
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР