Държавата поема ангажимента да осигури допълнителни количества ток на енергийната

...
Държавата поема ангажимента да осигури допълнителни количества ток на енергийната
Коментари Харесай

Държавата ще осигурява допълнително ток на борсата

Държавата поема уговорката да обезпечи спомагателни количества ток на енергийната борса в сегмента „ Ден напред “. Това съобщи на конференция енергийният министър Теменужка Петкова след извършена среща в КЕВР с ръководителите на трите държавни компании НЕК, АЕЦ „ Козлодуй “, Топлоелектрическа централа „ Марица Изток 2 “, енергийната борса, ЕСО, трите ЕРП-та, съобщи БГНЕС.

Това е една от незабавните ограничения, които се чака да стабилизира борсата, с цел да не се стига до фрапантни скокове в цените на индустриалния ток, който бизнесът купува в сегмента „ Ден напред “. В момента по закон трите държавни компании НЕК, АЕЦ „ Козлодуй “, Топлоелектрическа централа „ Марица Изток 2 “ обезпечават по 690 мегавата на час. След 19 януари количеството сила ще бъде увеличено с над 700 мегавата. В момента се прави разбор коя от фирмите ще обезпечава спомагателните количества ток, разясни министърът.

Председателят на КЕВР Иван Иванов добави, че като друга мярка се работи и за пазарно обединяване с тържища от района, които в допълнение ще стабилизират бранша и по този метод ще отговорим на условие на Европейска комисия за обединен пазар в района. За да се осъществя тази мярка ще са нужни следващите промени в Закона за енергетиката. В най-напреднала фаза са договарянията с борсата от Република Северна Македония.

По разискваните тематики през днешния ден в КЕВР трите ЕРП-та ЧЕЗ, ЕВН и Енерго про ще имат една седмица период да излязат със мнение и да предложат нови артикули, с които да се обезврежда дефицитът на ток за бизнеса. След това ще има нова среща по ограниченията в енергетиката.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР