Държавата пое нов дълг от половин милиард в рамките на

...
Държавата пое нов дълг от половин милиард в рамките на
Коментари Харесай

Държавата продаде ДЦК за още 200 млн. лв., другата седмица предлага нова порция

Държавата пое нов дълг от половин милиард в границите на няколко седмици, предстоят още аукциони на ДЦК.

© Надежда Чипева След като година и половина Министерството на финансите отсъстваше от пазара на дълг, в този момент в границите на няколко седмици то емитира ДЦК за над половина милиард лв.. В понеделник страната предложи следващата доза от издадените през юни тази година 20-годишни облигации, като продадените бумаги са за 200 млн. лева, излиза наяве от резултатите на аукциона. Така размерът на емисията доближава 300.6 млн. лева, а общият размер нов дълг стихотворец през 2019 година е 500.6 млн. лева

Финансовото министерство ще опита да набере още 200 млн. лева от вътрешния пазар седмица по-късно, излиза наяве от публикация на Българска народна банка за иден аукцион на 29 юли. На него ще бъдат препоръчани още от издадените през юни 10.5-годишни облигации с годишен ваучър от 0.5%, от които на предходния аукцион бяха пласирани всички бумаги (200 млн. лева.).

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Това надали ще е проблем на фона на огромния апетит за вътрешен дълг. В момента ликвидността във финансовата система е огромна, а поради липса на излъчвания през последната година и половина доста от вложителите излязоха на външните пазари.

Висок интерес и добра рентабилност

В понеделник доходността по книжата пада до 1.52%, което е под регистрираната на предходния аукцион през юни (1.6%) и е добра вест за държавните финанси, тъй като значи по-малко разноски за бюджета. Интересът на вложителите беше огромен - подадените поръчки са за над 282 млн. лева, като 96 млн. лева от тях са несъстезателни. Така коефициентът на покритие се равнява на 1.41, което е нарастване по отношение на цифрата от предходния аукцион на този матуритет - 1.24.

Спредът по отношение на немските федерални облигации в този матуритетен сегмент понижава по отношение на предходния аукцион - от 151 базисни пункта през юни до 147 пункта в този момент.

Най-голям интерес към облигациите имаха банките, които получиха 40% от издадените скъпи бумаги. Застрахователните сдружения са закупили 26%, пенсионните и гаранционните фондове - 23%, а останалите 11% са закупили други вложители и медиатори, заяви Министерството на финансите.

Предстоят още аукциони

Това няма да е последното излизане на пазара на ДЦК за тази година. Миналата седмица стана ясно от думите на финансовия министър Владислав Горанов, че ведомството му ще пласира бумаги за общо 1 милиарда лева през 2019 година Това е заложеният в бюджета предел за нов дълг, който държавното управление може да поеме тази година по закон. Това значи, че до края на 2019 година ще се направи опит да бъдат набрани средства за още половин милиард от вътрешния пазар.

Първият от идните аукциони към този момент е разгласен - на 29 юли финансовото ведомство ще предложи още 200 млн. лева от 10.5-годишните облигации, които емитира през юни.

Набраните средства ще бъдат употребявани за заплащане на част от сумата по договорката за осемте американски изтребителя F-16. Покупката им ще усили недостига в консолидирания бюджет на касова основа от в началото заложените 0.5% от Брутният вътрешен продукт до 2.1%, или малко над 2.2 милиарда лева през тази година.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР