Държавата подновява изкупуването на частни гори. За целта е отделила

...
Държавата подновява изкупуването на частни гори. За целта е отделила
Коментари Харесай

Държавата ще изкупува частни гори

Държавата възобновява изкупуването на частни гори. За задачата е отделила 1 млн. лева Към днешна дата в България има 2 млн. имота от този тип недвижими парцели и те се ръководят неефективно, съгласно лесовъдът Георги Костов - консултант на земеделския министър и някогашен заместник-министър на земеделието с сектор " Гори ". Друг проблем е, че доста от притежателите не знаят тъкмо къде се намират парцелите им. Целта на страната е посредством изкупуване да подкрепи въпросните притежатели. Така от една страна притежателите ще получат пари, а от друга – страната ще обезпечи устойчивото им ръководство.

Налице е голям интерес към пилотния план за изкупуване на частни гори отпреди 2 години. „ Тогава междинната изкупна цена е била 580 лв. на декар”, напомни Костов, представен от БНР. Основната причина за изкупуването е, че дребните притежатели на гори нямат опцията да стопанисват и да ръководят тази своя благосъстоятелност стабилно, което е доста значимо, когато се приказва за гори.

В България има над 2.5 млн. притежатели на към 1.9 млн. имота дребни частни гори от по няколко декара, които са раздрани. Понякога обособените имоти образуват общи масиви, само че притежателите не се познават между тях.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР