Държавата планира да създаде и развива държавна телекомуникационна мрежа. Развитието

...
Държавата планира да създаде и развива държавна телекомуникационна мрежа. Развитието
Коментари Харесай

Държавен телеком заложен в Плана за възстановяване

Държавата възнамерява да сътвори и развива държавна телекомуникационна мрежа. „ Развитието на 5G мрежите за високоскоростен интернет са отпаднали при последната редакция на Плана за възобновяване и резистентност. Вместо тяхното разрастване фокусът е преместен върху основаването на единна държавна мрежа, която ще бъде предоставена на операторите в България ”, разгласи в предаването „ Тази заран ” на бТВ Андреана Атанасова, ръководител на Алианса на софтуерните промишлености в България и някогашен заместител министър на превоза и известията. На процедура, това съгласно нея значи, че се върви към основаване на държавен телеком. Времето на сходни структури е отминало, насъбраният опит с създаване на държавна мрежа и отдаването ѝ на оператори е неприятен, добави тя.

Според нея новата идея в този момент е учебните заведения и държавните институции да бъдат покрити от обща мрежа, с която да бъдат свързани всички ведомства.

В частта “Телекомуникации ” в първичния вид на Плана беше планувано да бъде обезпечена съгласуваност от пето потомство (5G)  и да бъде усъвършенствано интернет покритието в периферни, едва обитаеми и селски региони до 2025 година Широкомащабното разрастване на цифрова инфраструктура бе оповестено като приоритет от национално значение.

Според някогашния заместител министър в случай че предходният вид на тактиката е предвиждал цифровата съгласуваност да покрие 500 обитаеми места с 200 000 семейства, в този момент концепцията е тя да обхване единствено 300 000 души. По думите на Атанасова, в частта за дигитален преход и цифрова промяна Планът е претърпял фрапантни промени през месец март.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР