Държавата Палестина търси нов международен посредник, който да заеме ролята

...
Държавата Палестина търси нов международен посредник, който да заеме ролята
Коментари Харесай

Палестина търси нов посредник в диалога с Израел, обяви посланикът ѝ в България

Държавата Палестина търси нов интернационален медиатор, който да заеме ролята на Съединените щати в мирния развой с Израел. Това разгласи през днешния ден посланикът ѝ България Ахмед ал Мадбух на конференция за ориста на Ерусалим, като уточни, че страната му би предпочела Организацията на обединените народи да поеме тази роля, само че не изключи опцията и други артисти да го създадат.

" Ние считаме, че с този акт Съединени американски щати се сложиха на страната на страната окупатор и по този метод изгубиха качеството и ролята си на медиатор в мирния развой, " сподели Мадбух за решението на американския президент Доналд Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел и да разгласи, че Съединени американски щати местят посолството си там. " Затова не считаме, че има какъвто и да било смисъл да откриваме и да поддържаме контакт със сегашната американска администрация след решението на Тръмп. " Посланикът повтори тази фраза два пъти, преди да съобщи, че ще страната му търси нов медиатор.

" И ние се стремим да намерим различен интернационален медиатор вместо (САЩ). Сега приказваме за ново виждане по отношение на политическото решение. Надяваме се и бихме желали да бъде свикана конференция под егидата на Организация на обединените нации - под интернационална, не под еднолична закрила... Приветстваме ролята на всички страни, които с нещо биха могли да допринесат за това, " продължи той, категорично споменавайки желанието на Китай и Русия да посредничат сред палестинците и израелците.

Попитан от " Дневник " дали Турция - която също изявява предпочитание за посредническа роля - или друга мюсюлманска страна би могла да запълни нишата, оставена от Съединените щати, посланикът сподели: " Има няколко условия за ролята на медиатор, най-важното от което е медиаторът да бъде допустим за двете страни. Може да се случи по този начин, че някоя от ислямските страни да бъде отхвърлена от Израел. "

Той повтори, че Палестина счита Организация на обединените нации за най-хубавия вероятен медиатор, изключително поради обстоятелството, че " самият проблем е зародил и потегля от организацията през 1947 година, когато разделят Палестина на две за основаване на израелска и арабска. Сега Организация на обединените нации би трябвало да продължи работата си по тази резолюция за основаването на друга страна. Не сме молители към Организация на обединените нации, техен дълг е да завържат този развой. "

Израелските управляващи не са коментирали опцията да одобряват или отхвърлят съответни страни, въпреки министри от кабинета на премиера Бенямин Нетаняху да са изразявали желание Саудитска Арабия да поеме сходна роля.

" Ще продължим да подписваме интернационалните контракти "

Посланикът упрекна Съединени американски щати в " политически тероризъм " поради уверенията, отправяни от представителя на страната в Организация на обединените нации Ники Хейли, че Вашингтон ще спре финансирането на всички страни, които не поддържат американската позиция в Общото заседание по въпроса за Ерусалим. " Това е открита интервенция и нарушаване на правата на страните. "

По думите му Палестина е изпълнила уговорките, поети пред Съединени американски щати в лицето на американския дипломат Джеймс Бейкър през 1993 година, съгласно които Вашингтон няма да мести посолството си в Ерусалим, а Палестинската автономност ще признае Израел и ще стартира мирни договаряния. " Със настоящето решение американската администрация наруши своите и ние считаме, че сме освободени от всички задължения, поети към Съединените щати. " Мадбух добави, че предходната седмица президентът на Палестинската автономност Махмуд Абас е поставил подписа си върху 22 интернационалните конвенции и контракта и ще продължи да прави това всеки понеделник - нещо, което Вашингтон настояваше да не се случва. " Ще продължим да се причисляваме към интернационалните контракти, конвенции и институции. "

" Ако бъде дефинитивно провалена формулата за споразумяване посредством две страни, ще стартираме да настояваме за равни права за всички жители на територията на историческа Палестина, в това число евреите и арабите. Броят на израелското население към нази година възлезе на 6.4 милиона и броят на палестинското население възлезе на 6.4 милиона (официалните данни на статистическата организация на Палестинската автономност са за 4.81 милиона към 2016 година - бел. ред). Така че това или ще бъде единна страна, в която ще се зачита волята на болшинството, както е в демократичните страни, или ще бъде страна на апартейда, в която малцинството ще ръководи болшинството. "

Всичко, което би трябвало да знаете за: Близък изток (3215)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР