Държавата отваря вратата за масов прием на медицински сестри в

...
Държавата отваря вратата за масов прием на медицински сестри в
Коментари Харесай

Отварят вратата за масов прием на медицински сестри. В 8 други специалности ще се учи безплатно |

Държавата отваря вратата за всеобщ банкет на медицински сестри в университетите.

По искане на министъра на опазването на здравето просветителният министър Красимир Вълчев е внесъл план за включването на специалността " Медицинска сестра " в Списъка на предпочитаните професионални посоки. " Основната цел е да се подсигурява по-голям брой на местата за субсидирано от страната образование в компетентност " Медицинска сестра ", написа в претекстовете си министър Вълчев. Това на процедура значи, че ще има доста повече места по така наречен държавна поръчка, при която студентът заплаща такса, само че доста по-ниска от тази в платената форма на образование. Включването в листата значи, че местата може да са толкоз, колкото разрешава потенциалът на даденото висше учебно заведение.

Министърът стимулира предлагането за смяна в държавно разпореждане по този начин:

" Възрастовата конструкция на работещите предполага възходящи дефицити в бъдеще. Регионалното систематизиране на медицинските специалисти е непропорционално и дисбалансирано, което води до усложнен достъп на населението до здравни грижи, утежнява качеството на здравната помощ и въздейства върху успеваемостта и резултатността на медицинския труд.

Свободното придвижване на хора в границите на Европейски Съюз в региона на здравето допълнително засилва казуса заради възходящата миграция на здравни експерти от България към
другите европейски страни. Това постанова провеждането на дейна политика за инвестиране в човешкия капитал, както и предприемането на целенасочени дейности за подготовка и задържане на задоволителен брой здравни експерти, с цел да не се затрудни сериозно функционирането на системата. Част от ограниченията са свързани с вложения в образованието и професионалното образование, които обезпечават обща фундаментална подготовка и базови знания и умения, използвани в опазването на здравето ".

С плана си министърът желае актуализиране и на още един лист - този на предпазените специалности. Той предлага прибавянето на още 8. Ако предлагането бъде одобрено, записалите ги ще могат да учат гратис, защото страната покрива напълно разноските.

Става въпрос за специалности, към които няма интерес, само че пък са значими за развиването на България и са ѝ нужни висококвалифицирани експерти в тези области. Сега в този лист има 12 специалности в региона на филологиите и една техническа ( " Хидростроителство " в УАСГ).

Предлага се включването на следните:

1. „ Африканистика “ в СУ – основана е през 2017 г. Това е единствената университетска компетентност в България, подготвяща професионално специализирани фрагменти, които да вземат участие в реализирането на външнополитическите и външноикономическите цели на нашата страна в границите на политиките на Европейски Съюз по отношение на страните от Африка на юг от Сахара. През образователната 2019/2020 година признатите за образование в първи курс студенти са 21.

2. „ Класическа лингвистика “ в СУ, която обезпечава експерти за културните институти (музеи, библиотеки), научните институти на Българска академия на науките и висшите и междинните учебни заведения в цялата страна, където се изисква владеене на типичен езици и познания за класическата античност, нужни са преподаватели по латински език (в т. ч. за подготовката на медицински експерти в страната). Специалността се учи единствено в СУ.

3. „ Ядрена техника и нуклеарна енергетика “ в СУ и също е неповторима е по място на осъществяване. Ключова е за подготовката на и обезпечаването с фрагменти за бранша на нуклеарната енергетика, както и за националната сигурност. Обучението допълва, само че не съответствува с подготовката по изучаваните в Техническия университет – София специалности в региона на нуклеарната енергетика, написа в отчета на министър Вълчев до Министерски съвет.

4. „ Топло- и нуклеарна енергетика “ (бакалавър) и „ Ядрена енергетика “ (магистър след бакалавър) в Техническия университет – София. Обучението се организира единствено там. Ключово е за обезпечаването с инженерни фрагменти за бранша на нуклеарната енергетика, както и сигурността в народен и международен проект. Към момента броят на хабилитираните преподаватели, както и този на студентите е сериозно дребен, което постанова използването на целенасочени ограничения на държавно ниво, в това число и поради значимостта на енергийния бранш за стопанската система и националната сигурност на страната.

5. „ Машини и апарати за хранително-вкусовата и биотехнологичната промишленост “ (бакалавър) и компетентност „ Машини и апарати за хранителновкусовата индустрия “ (магистър след бакалавър) в Университета по хранителни технологии – Пловдив. Специалността се учи единствено там.

6. „ Металургия ” (бакалавър) в Химико-технологичния и металургичен университет – София. Това е единственият университет в страната, в който се придобива професионалната подготовка „ инженер-металург “. В последните години ползата на кандидат-студентите към тази компетентност обаче е невисок, което в комбиниране със значимостта на металургичните и обвързваните с тях производства за икономиката на страната, което допуска използването на целенасочени ограничения и на национално равнище.

7. „ Корабостроене и морска техника “ в Техническия университет – Варна. Завършилите я се осъществят в корабостроителния и кораборемонтен отрасъл и в други свързани области като мореплаване, хидротехническа инфраструктура, запазване на околната среда, проучване и асимилиране на морските запаси и други

8. „ Технология на дървесината и мебелите “ (бакалавър и магистър след бакалавър) в Лесотехническия университет в София. Специалността се учи единствено там. Завършилите я инженери се реализират в дървообработващата и мебелната промишленост, а точно механически, конструкторски, софтуерни, дизайнерски и мениджърски. През последните години се следи спад в приема на студенти в специалността, а браншът има необходимост от подготвени фрагменти, посредством които ще се подсигурява действието, развиването и модернизацията му.

В осемте нови специалности плюс " Здравни грижи " ще се образоват индикативно 7 020 студенти в постоянна и задочна форма в 16 висши учебни заведения. Индикативният размер на нужните средства за прехрана на образованието на тези студенти за образователната 2020-2021 година е 375 000 лева Средствата ще бъдат обезпечени в границите на одобрения разходен таван за държавните висши учебни заведения за 2021 година Приходите от такси за образование в държавните висши учебни заведения на студентите, приети през образователната 2020/2021 година и учащи се в препоръчаните нови предпазени специалности, са в размер индикативно на 74 290 лева за образователна година. Необходимите средства в размер на 37 145 лева за използването на предложената мярка за първия учебен срок на образователната 2020/2021 година ще бъдат за сметка на разчетените за задачата средства в бюджета на МОН за 2020 година, а за 2021 година същите ще бъдат планувани със Закона за държавния бюджет по бюджетите на съответните висши учебни заведения.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР