Държавата отпуска временна финансова помощ на БДЖ в размер на

...
Държавата отпуска временна финансова помощ на БДЖ в размер на
Коментари Харесай

Държавата пак налива пари в БДЖ

Държавата отпуска краткотрайна финансова помощ на БДЖ в размер на 20 млн. лева в идващите няколко дни, с цел да може холдингът да заплати на облигационерите част от задължението си и да спре продажбата на половината от постройката, в която се обитава централата на сдружението на ул. „ Иван Вазов " 3. Това сподели финансовият шеф на холдинг БДЖ Филип Алексиев.

Това обаче е половината от изискуемата сума, с цел да бъде възобновен разговорът с облигационерите. Това свое искане са изложили кредиторите в свое писмо до сдружението. В него те са поискали до края на юни да се платят 40 млн. лв., както и холдинг БДЖ да стане взаимен съдлъжник, с цел да се избегнат следващи каузи. „ Историята със постройката не е нова. От 20.03.2014 година постройката е възбранена във връзка отговорностите на холдинг БДЖ, по така наречен втори облигационен заем.

До момента облигационерите се въздържаха от насилствени ограничения по отношение на тази постройка, като неотдавна взеха решение да подхващат тази съответна мярка, т.е. да пуснат на обществена обмен постройката,т.е. половината от нея, тъй като тя е благосъстоятелност на БДЖ, а останалата част е на НКЖИ ", сподели финансовият шеф. Стана ясно, че вторият облигационен заем е изтеглен през 2007 година от сдружението „ Пътнически транспорти " и е на стойност 240 млн. лева Към днешна дата сдружението би трябвало да изплати още 103 млн. лв., от които към 30 млн. лева са насъбрани лихви през годините.

Заемът е изтеглен за покриване на остарели отговорности и ремонт на товарни вагони. От сдружението прецизираха, че когато е теглен заемът сдруженията са били едно цяло, а от 2015 година са разграничени. От там прибавиха, че в случай че го бяха изплащали постоянно, заемът е трябвало да бъде дефинитивно изплатен през ноември 2017 година Финансовият шеф добави, че в случай че се изпълнят настояванията на облигационерите те са подготвени да дойдат на договаряния с БДЖ, а сдружението от своя страна ще желае да договорят разсрочване на дълга и вероятно понижаване на част от лихвената тежест, както и разноските по делото и др.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР