Държавата отново ще трябва да решава дежурните от години проблеми

...
Държавата отново ще трябва да решава дежурните от години проблеми
Коментари Харесай

Пак сме във филма Кой ще плати газовия дълг на столичното парно

Държавата още веднъж ще би трябвало да взема решение дежурните от години проблеми на общинската " Топлофикация София " с просрочените ѝ отговорности към " Булгаргаз ". Това стана ясно на сесията на Столичния общински съвет в четвъртък, на която кметът Йорданка Фандъкова разгласи, че топлоснабдителното сдружение е получило от държавния газов снабдител предизвестие, че в случай че не си заплати отговорностите, наложително ще бъде преустановен договорът за доставка на природен газ.

Тя уточни още, че " Булгаргаз " е уведомил също по този начин всичките си клиенти, че поради доста нарастване на поръчките за доставка на газ, по отношение на авансово декларираното, ще доставя единствено записаните в договорите поръчки, спомагателни количества ще се обезпечават единствено при опция и след категорично утвърждение.

На този стадий не знаем на какво се дължи това искане за ограничение на потреблението, съобщи Фандъкова, въпреки самата тя преди този момент да сподели, че предизвестието на " Булгаргаз " е, че ще доставя единствено контрактуваните количества. Според нея обаче поради по-ранното започване на отоплителния сезон, този въпрос би трябвало наложително се разиска, тъй че да се подсигуряват доставката на нужните количества към София.По информация на Mediapool от средата на септември общинското парно получава повече газ от декларираните авансово размери.

Писмото на шефа на " Булгаргаз " Николай Павлов, с което Mediapool разполага, е адресирано до премиера, енергийния министър, управата на " Българския енергиен холдинг " (БЕХ), до столичния кмет, до Столичния общински съвет, до шефа на самата топлофикация, до шефа на КЕВР, до омбудсмана и до ДАНС.

Парите до 25 октомври или няма газ

В него се показва, че въпреки сдружението за пет месеца да е изпратило 10 писма до виновните институции поради просрочените отговорности на " Топлофикация София " с апел неотложно да се погасят, с цел да не се застрашат доставките за всички клиенти, нищо не е направено. Така към 13 октомври парното има да заплаща 130.6 млн. лева, за които " Булгаргаз " слага период да бъдат издължени до 25 октомври или стопира да доставя газ за сдружението. Датата е тази, тъй като до края на октомври сдружението би трябвало да предплати доставките на съветския и азерския газ

Като различен мотив се показва, че според банковата гаранция, учредена по контракта за доставките на азерския газ, " Булгаргаз " има обвързване да не позволява превишаване на несъмнено равнище на задлъжнялост на " Топлофикация София ". Сегашният дълг се оценявал от банката издател на гаранцията като сериозен риск пред доставчика на газ и в случай че отговорностите на " Топлофикация София " не бъдат погасени, съществува риск банката да отдръпна своята гаранция. Това пък е съображение AGSC да усвои цялостния размер на към този момент издадената банковата гаранция от 72.6 млн. $, както и да приключи контракта за доставка на азерския газ, написа Павлов.

" Булгаргаз " обръща също по този начин внимание, че столичното парно не е плащало за газовите си доставки, даже когато през предходната година прогнозната цена на газа в избраните на топлофикацията цени са надвишавали действителните и по този начин сдружението е надвзело близо 22 млн. лева

" Въпреки тази позитивна разлика сред покупната и продажна цена в интерес на " Топлофикация София ", столичното общинско сдружение съвсем утрои своя дълг към " Булгаргаз " единствено за 10 месеца ", написа в писмото.

Газът е безценен, само че създаваният от парното ток също

Павлов отбелязва също по този начин, че " макар рекордните ценови равнища на електрическата енергия в Европа и България и опцията на " Топлофикация София " ЕАД да продава създадената електрическа сила на високи цени и да генерира огромни доходи, общинското топлофикационно сдружение не заплаща просрочените си отговорности към " Булгаргаз " за доставен природен газ в период и ежемесечно натрупа нов дълг ". Той обръща внимание, че за разлика от столичното парно останалите топлофикации си заплащат в контрактуваните периоди, а в случай че позволен веселба, заплащат лихви.

Така газовото сдружение пресметнало на база декларираните от общинската компания количества газ до края на годината, че дългът ѝ ще нарасне на 370 млн. лева Това са пари, с които " Булгаргаз " не разполага, с цел да обезпечи доставките за цялата страна и се заплашва непрекъснатостта на газовите доставки за клиентите в страната.

Предупреждението, че ще се доставят единствено записаните в договорите с конграгентите количества, а спомагателни поръчки ще се удовлетворяват единствено при опция е, тъй като самият " Булгаргаз " има съответно написани размери в договорите си с " Газпром " и AGSC и на него самия също не му се утвърждават количества над авансово контрактуваните. Освен това газовият снабдител има съответни контракти за потенциал на преносните мрежи, подписани на база на предварителните поръчки на своите клиенти.

В писмото на Павлов се напомня, че сегашният отложен и дължим дълг от 130.6 млн. лева на столичното парно е насъбран 10 месеца, откакто БЕХ изкупи на цесия предишен газов дълг на столичното парно за над 90 млн. лева в края на декември 2020 година и понижи сметката му към " Булгаргаз " до 55.7 млн. лева

Обяснението на общинското сдружение за продължаващите задължения е в доста по-високата цена, по която купува газа, от заложената в цената му стойност от над 47 лева./МВтч За съпоставяне през октомври газът коства 94.54 лева, а за ноември.

Фандъкова: Да подготвим пакет от решения

Към момента се сбъдват най-песимистичните прогнози с покачване на цената на природния газ, разяснява Фандъкова пред столичните общинари. " Вчера упованията ни бяха за 200 млн. лева преразход до края на годината. Тази заран " Булгаргаз " разгласи, че ще желаят нарастване от над 30 % на природния газ за ноември ", сподели тя.

" Ето за какво е нужно да сме извънредно дейни и да подготвим пакет от вероятни решения, тъй че тези несъответствия да не се отразят на жителите ", сподели още Фандъкова. По информация на Mediapool тя към този момент е разговаряла за казуса с шефа на " Булгаргаз " и е оповестила, че ще се търси решение

Вероятно обаче то още веднъж минава през вдишване на дълга на топлофикацията от БЕХ, на който тя. През лятото шефът на БЕХ Валентин Николов съобщи, че обмисля от общинското сдружението за изчистване на газовите му задължения, влачени от 2015 година насам.

Преди дни пък общинското сдружение разгласи, че ще поради разликата в покупните цени на газа и продажбана цена на топлоенергията, защото чак от 1 януари 2022 година може да се чака енергийният регулатор да преразгледа цените на топлинната сила и да отрази в тях драстичнот опоскъпване на газа.

Фандъкова увери общинарите, че има разбирането на министрите на финансите Валери Белчев и на енергетиката Андрай Живков, с които се срещна преди ден, че " би трябвало да се откри общо решение, тъй че да не допуснем голям дисбаланс в сдружението, което автоматизирано ще се отрази на цялата енергийна система ".

Получих и уверението на министъра на енергетиката, че отоплителният сезон в София ще бъде обезпечен, без значение от несъответствията в цените сред " Булгаргаз " и " Топлофикация ". Всички си дават ясна сметка, че обезпечаването на топлинна сила за над 1 млн. жители на София няма безусловно никаква опция, сподели кметът.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР