Държавата от Пер сийския залив е в центъра на обвиненията

...
Държавата от Пер сийския залив е в центъра на обвиненията
Коментари Харесай

Политико: Скандалът с Катар създава голямо газово главоболие за Европа

Държавата от Пер сийския залив е в центъра на обвиняванията за пари против въздействие, които раздрусаха радикално демокрацията в Европейски Съюз. Но като главен експортьор на полутечен природен газ (LNG) Катар е от жизненоважно значение и за проектите на Европа за справяне с енергийната рецесия.

Значението на Катар като благонадежден източник на газ през идващите месеци единствено ще нараства, което ще усложни дипломатическото уравнение за страните от Европейски Съюз, в случай че белгийските управляващи публично замесят Доха в продължаващото следствие за корупция. По-специално за Германия, която обезверено се пробва да откри различни на Русия снабдители - фурорът демонстрира, че в света на енергийната геополитика рядко има лесни разновидности, написа „ Политико ”.

По данни на Европейската комисия общият импорт на катарски полутечен природен газ до момента съставлява малко под 5 % от вноса на газ в Европейски Съюз през тази година. Но смисъла на Катар за енергийната сигурност на Европа ще нараства, с помощта на мегаразширяването на индустриалния му потенциал за полутечен природен газ с два огромни плана, които би трябвало да бъдат приключени през 2026 и 2027 година

Германия беше първа на опашката. Берлин е измежду столиците на Европейски Съюз, които обезверено се пробват да си обезпечат различни доставки на газ, защото преди войната в Украйна беше подвластен от Русия за не по-малко от 55% от доставките си.

Миналия месец немски компании подписаха 15-годишен контракт за доставка на газ с държавната QatarEnergy и американската компания ConocoPhillips, който подсигурява 2 млн. метрични тона полутечен природен газ годишно от 2026 година Това е годината, в която ще бъде пусната в употреба първата фаза от разширението на потенциала на Катар - създаването в Персийския залив, известна като North Field East.

" Няколко страни от Европейски Съюз, като Италия, демонстрират по-голям интерес към катарския полутечен природен газ, само че множеството от тях разискват покупко-продажби на спотовите пазари ", които биха доставили газ неотложно, споделя Чинция Бианко, теоретичен помощник по въпросите на Европа и Персийския залив в мозъчния концерн на Европейския съвет за външни връзки (ECFR). " Германия е единствената страна от Европейски Съюз, която е подписала доста дълготрайно енергийно съглашение с Катар ".

Това съглашение, въпреки и положително за енергийната сигурност, рискува да се трансформира в етичен призрачен сън за Берлин. Запитан във вторник, след срещата на министрите на енергетиката на Европейски Съюз в Брюксел, дали е вярно " да се купува газ от Катар, в случай че Катар купува европейски депутати ", немският министър на стопанската система Роберт Хабек съобщи, че въпросите би трябвало да се преглеждат като " две разнообразни неща ".

" Подкупът е престъпно закононарушение ", сподели той. " Търговията с други страни постоянно би трябвало да бъде претегляна с моралните последствия от тях, катои в това време би трябвало да се реши дали може да се подсигурява сигурността на доставките. А в този случай, когато става въпрос за закупуване на газ, Европа или Германия имат интерес да компенсират загубата на съветски газ. Така че мисля, че би трябвало да вършим разлика сред двете неща. "

С други думи, енергийната сигурност е прекомерно значима, с цел да се забърква със абсурда в Европейския парламент. Правителството на Катар към този момент отхвърли да е направило каквото и да било нарушаване. В неделя Доха отвърна на обвиняванията и упрекна Брюксел, че е подхванал " дискриминационни " дейности против Катар въз основа на " неточна " информация. В публикувано от медиите известие катарски посланик съобщи, че отговорът на Европейския парламент на абсурда може да " повлияе отрицателно на... настоящите полемики към световната енергийна беднотия и сигурност ".

Тази позиция обаче не се харесва на всички. Германският евродепутат от Християндемократическата партия Денис Радке сложи по-рано под въпрос договорите за доставка на газ с страната от Персийския залив и изиска преразглеждане на договорите за доставка на газ.

Скандалът би могъл да окаже и по-голям напън върху ръководещата коалиция в Германия, в която Зелените се оказаха в неуместното състояние да утвърждават покупко-продажби за обилни нови доставки на изкопаеми горива и инфраструктурата за полутечен природен газ за техния импорт. Запитан дали Берлин би трябвало да преразгледа договорката си с Катар, Расмус Андресен, евродепутат и представител на немските Зелени в Европейския парламент, отговори: " В момента ние в Европейския парламент преглеждаме всичко, обвързвано с Катар, и другите също би трябвало да го вършат. "

Друг немски народен представител от Зелените Хенрике Хан съобщи, че катарският газ " не е дълготрайно решение " за енергийната сигурност на Германия, само че сега е " по-малкото зло спрямо Русия ".

Германия не е единствената страна от Европейски Съюз, която има дълбоки енергийни връзки с Катар. Френският енергиен колос TotalEnergies има обилни дялове както в плана за полутечен природен газ North Field East, който разказва като най-големия план за полутечен природен газ в света, по този начин и в сестринския план North Field South. Италианската компания Eni също има дял в North Field East.

Бианко от ECFR съобщи, че в случай че белгийските управляващи обществено замесят Катар в корупционния скандал в Брюксел, евентуално ще последват " публични дипломатически тъжби " от страните от Европейски Съюз. Тя добави, че енергийните връзки с Катар значително се държат от обособените страни членки. Но предвижда, че абсурдът може да докара до закъснение на всевъзможни стъпки към бъдещо енергийно партньорство сред Европейски Съюз и Катар.

Източник: БГНЕС
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР