Държавата остави Маргарита Хранова без пожизнена парична награда за заслуги

...
Държавата остави Маргарита Хранова без пожизнена парична награда за заслуги
Коментари Харесай

Оставиха без държавна пенсия Маргарита Хранова

Държавата остави Маргарита Хранова без пожизнена парична премия за заслуги към нацията. Целта на оценката е да обезпечи старините на десетките реализатори, артисти, създатели и спортисти, които получават дребни пенсии или въобще нямат такива.

Маргарита Хранова е изпяла едни от най-обичаните български песни. Преди три години се пенсионира с 352 лв. на месец. Тогава Съюзът на музикалните и танцови дейци издига кандидатурата й за пожизнена парична премия за особени заслуги към страната.

 „ Трябва ли човек да грохне, с цел да му дадат подобен тип пенсия, пожизнена. Чувствам се безпределно досадна. Много обидно е обидно да звъниш и да питаш: Абе, какво става? Тия мойте документи, сякаш просиш някаква премия ”, съобщи Маргарита Хранова през бТВ.

Наградите се дефинират от 15-членна комисия към Министерство на културата, в която има представители на всички артистични среди. Оказа се, че Хранова не попада измежду тези наградени създатели, само че законът не задължава ведомството да уведомява претендентите.

Реално работата на тази комисия е в този миг тези имена, които фактически са създали по този начин, че секторът, в който са показани, да имат действителна заслуга за неговата смяна, сподели пред малкия екран Елинка Михайлова, шеф на дирекция " Сценични изкуства и художествено обучение " към Министерство на културата.

“Хора, които са дали ужасно доста на българската просвета, нематериалност и нация, тъй като това, което са давали, е толкоз доста, че е обидно да получават мизерни пенсии, и да карат недостойни старини ”, разяснява Вежди Рашидов, ръководител на комисията по просвета в Народно събрание.

За пожизнена премия до 700 лв. са кандидатствали 133 души, от тях утвърдени са 47.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР