Държавата обмисля да разшири кръга от професии, които са длъжни

Държавата обмисля да разшири кръга от професии, които са длъжни ...

Затягат мерките срещу прането на пари - и брокерите ще следят.Държавата обмисля да разшири кръга от професии, които са длъжни да докладват на ДАНС, ако имат съмнения, че клиентите им перат пари. Това е следствие на последните промени, приложени в Закона, след критиките на ЕК относно мерките у нас срещу прането на пари.

Брокерите са част от специалистите, които са засегнати от нововъведенията.

"Тези, които се опитват професионално да предоставят услуги, са запознати и не са радостни от повечето промени. Защото този бранш е механично пренесен от директивата и в България е лишен от правомощията и задълженията, които би имал в една такава пазарна обстановка. Ползването на брокерски услуги е търговска дейност и няма вменени отговорности на посредниците за предоставяне на информация", коментира бившият председател на УС на Национално сдружение недвижими имоти Иван Велков.

Председателят на УС на Браншовата асоциация на работещите в сферата на противодействие на изпирането на пари д-р Николай Алдимиров обясни, че категориите за задължени лица по Закона срещу пране на пари, са 35.

"Промените са много и объркват задължените лица. Това, което е важно да се знае, е че всяко лице има отговорност по този закон и е хубаво да я спазва, за да може процесът да бъде процес на превенция", коментира той.

Българка призна за пране на пари в съда в Ню Йорк

Управителят на БАРСПИП Иван Кавръков допълни, че много от мерките не са нови. Той беше категоричен, че не става въпрос за разследвания и шпиониране.

"Става въпрос тези лица, които са посочени като задължени в Закона, да прилагат мерки, чрез които да познават клиентите си и на база на предварително оценен риск за пране на пари, ако видят нещо съмнително, да го докладват на съответните органи", посочи Кавръков пред Bulgaria ON AIR.
По публикацията работи: Габриела Джекова

Източник: dnes.bg