Държавата няма около 7 – 8 млн. лв. за да

...
Държавата няма около 7 – 8 млн. лв. за да
Коментари Харесай

Държавата няма пари за чек за култура на младежите

Държавата няма към 7 – 8 млн. лева с цел да обезпечи така наречен " културен чек " за навършващите пълноправие младежи. Това стана ясно по време на дебатите в Народното събрание по измененията в Закона за протекция и развиване на културата. Пленарният ден не стигна за гласоподаване на първо четене на предложенията на Българска социалистическа партия, импортирани още през ноември.

Идеята за въвеждане на " културен чек " е на европейските социалисти. Целта е да се улесни и разшири достъпът на младите до културни събития. Към момента практиката е въведена в Италия и Малта. Българските социалисти желаят да приложат италианския модел.

Идеята им обаче не среща поддръжка от министерствата на културата и на финансите. Депутати от ГЕРБ също се оповестиха против предлагането. Посещението на културно събитие би трябвало да е съзнателен развой, а не фенът да има възприятието, че получава гратис парче торта, сподели Диана Саватева от ГЕРБ, представена от Българска телеграфна агенция.

Предложението за културен чек

Промените в закона плануват всеки български жители с непрекъснат адрес в страната при навършване на 18 години да има право да получи електронна карта за културни действия на стойност 200 лева За съпоставяне в Италия дават чек от 500 евро за просвета.

Всеки юноша самичък взема решение защо да ги употребява – за спектакъл, кино, цирк, опера, концерт, посещаване на галерия или музей, или пък да си купи книга. По предложение на министъра на културата държавното управление може да дефинира и други културни действия, за които може да се употребява чекът.

За задачата културното министерство дружно с държавната организация " Електронно ръководство " ще поддържат интернет платформа, на която ще се качват културните мероприятия, които могат да посетят младежите.

Идеята е откакто бъде задействана електронната карта да може да се употребява до 31 декември на идната година от навършването на пълноправие.

Аргументите " за " на вносителите

Аргументите на социалистите за даването на " културен чек " на младежите е, че в този момент две трети от тях нямат достъп до културни прояви. Това са най-вече младежи от дребните обитаеми места и такива от фамилии с невисок обществен статус.

В същото време самодейността не изисква големи средства. През идващите години към 70 хиляди - 75 хиляди младежи ще навършат пълноправие. Това значи към 14 – 15 млн. лева годишно от бюджета при изискване, че младежите употребяват цялата сума. Италианският опит обаче демонстрира, че нормално от тази услуга се възползват към половината от младите, което ще коства на бюджета не повече от 7 – 8 млн. лева, разяснява Антон Кутев от Българска социалистическа партия.

В същото време обаче младежите могат да бъдат възпитавани посредством изкуството и да схванат, че с изключение на чалга има и различен тип изкуство, счита Антон Кутев.

Другият плюс е, че ще се усилят средствата за просвета и ще бъдат подкрепени артистите от всички типове изкуства. Това е чудесна опция по някакъв метод да се подкрепи увеличение на заплатите на артистите, сподели Нона Йотова от Българска социалистическа партия.

Аргументите " срещу " на кабинета и депутатите от ГЕРБ

Министерствата на културата и на финансите не поддържат предлагането за въвеждане на " културен чек ".

В мнението си ведомството на Боил Банов показва, че не е изработен изчерпателен разбор на предстоящите резултати от въвеждането на електронни карти за културни действия. " Не е открита съответна връзка сред посочените цели – поощряване на достъпа на младежи до просвета и въвеждането на електронна карта за културни действия ", счита Министерството на културата.

Ведомството на Владислав Горанов обръща внимание, че предлагането " води до обилни спомагателни финансови задължения на държавния бюджет, които не са разчетени в тригодишната бюджетна прогноза ".

Неведнъж обаче финансовото ведомство е вадило спомагателни и неразчетени в бюджета средства за доста по-големи от възможните суми за просвета за младежите. Последният подобен случай е отпущането на 100 млн. лева изключително за чиновниците на Министерство на вътрешните работи след техен митинг при откриването на българското европредседателство. Тази пари също липсват в бюджета, само че за Горанов не е проблем разбъркването на перата, с цел да бъдат обезпечени те.
" Предлаганият модел на финансиране няма да реализира главната си цел – да насърчи развиването на културата. Насърчаването на развиването на културата би трябвало да се реализира посредством въвеждане на ограничения и тласъци, които са отвън полето на данъчното облагане ", счита Министерството на финансите.

Министерството на районното развиване и благоустройството и Държавната организация " Електронно ръководство " не се произнасят по философията на законопроекта, а в границите на своята подготвеност оферират да бъдат направени промени.

Депутатът от ГЕРБ Тома Биков съобщи, че има концептуален проблем със законопроекта на Българска социалистическа партия. Целта му е доброжелателна, само че той визира единствено младежите над 18 години, които към този момент са си формирали полезностите и отношението към културата, счита Биков. Според него полезностите би трябвало да се образуват още в ранна детска възраст и за задачата измененията би трябвало да са в образованието.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР