Държавата няма да смени представителя си в бургаската петролна рафинерия

...
Държавата няма да смени представителя си в бургаската петролна рафинерия
Коментари Харесай

Смяната на представителя на държавата в Лукойл Нефтохим се отлага

Държавата няма да смени представителя си в бургаската петролна рафинерия "Лукойл Нефтохим " през днешния ден на общото заседание на сдружението макар декларираното желание.
Днес (28 юни) се организира постоянното годишно общо заседание на компанията, а в отговор на депутатски въпрос от 17 май министърът на енергетиката Александър Николов беше оповестил, че на него ще се разисква и промяната на представителя на страната в следеното от съветската частна компания "Лукойл " сдружение.
В отговор на днешно питане от "Дневник " от Министерството на енергетиката означиха, че промяната на представителя на страната въобще няма да се дискутира на днешното общо заседание, тъй като към момента се обсъждали критериите, на които би трябвало да дава отговор той.
"Търговията с нефт и петролни артикули е в компетенцията на министерствата на финансите и на стопанската система и дружно с тях обсъждаме и утвърждаваме критерии за асортимент и избор на нов представител на страната (в "Лукойл Нефтохим ") и откакто бъдат одобрени такива критерии, ще се пристъпи и към промяната ", посочи пиарът на Николов, което значи, че занапред ще се разискват и съответни претенденти.
В писмения отговор на енергийния министър в оставка, който беше в сваленото съдружно държавно управление от квотата на "Има подобен народ ", на депутата от "Демократична България " Мартин Димитров се твърдеше, че на общото заседание "по предложение на страната в качеството ѝ на акционер клас "А " ще бъде импортирано за разискване предложение за смяна на представителя на страната в надзорния съвет, като същият ще бъде избран след извършена спортна процедура ".
Наскоро от "Демократична България " настояха, че "Лукойл Нефтохим " би трябвало да бъде под оперативния надзор на страната, с цел да се отбрани оптимално българският интерес. "Представителят на страната (в "Лукойл Нефтохим " - бел. ред.) до момента не е пратил нито един доклад до българското държавно управление. Няма индикация, че изобщо си прави работата ", разяснява депутатът от "Демократична България " Ивайло Мирчев и разясни в отговор на въпрос, че представителят на страната Красимир Първанов е представител на така наречен златна акция, а оперативната връзка с него минава през министъра на енергетиката.
По думите на депутата в Румъния е имало същия проблем с рафинерията на "Лукойл ", само че компанията към този момент плащала налози. Според Мирчев съмненията са, че в България "част от държавните институции са били обичайно подтиквани от разнообразни лица ", само че това нямало по какъв начин да се потвърди.
От "Демократична България " предложиха няколко стъпки за поевтиняване на горивата, като една от тях беше промяната на представителя на страната в "Лукойл Нефтохим ".
Още в края на януари Александър Николов разгласи, че представителят на страната в петролната рафинерия в Бургас Красимир Първанов не отчитал активността си пред Министерството на енергетиката. Тогава Първанов настоя, че не е задължен да дава доклади и документи от работата на надзорния съвет, в случай че това не бъде поискано от министъра. Той посочи, че съгласно него министърът или не бил наясно, или бил измамен.
Красимир Първанов е някогашен заместник-министър на енергетиката, а преди този момент беше и шеф на Националната електрическа компания (НЕК). При първото държавно управление на Бойко Борисов той попадна във фокуса на публичното внимание, откакто в качеството си на началник на НЕК подписа анекс №12 към контракта за АЕЦ "Белене ", който по-късно оказа помощ на съветската "Атомстройекспорт " да осъди България за над 1.2 милиарда лв. неустойки. Първанов нямаше мандат да подписва за спомагателни задължения, тъй като не бяха изчистени най-важните финансови въпроси по плана, само че го направи през главата на тогавашния стопански и енергиен министър Трайчо Трайков.
Борисов го в профил от НЕК, само че в третия си кабинет го назначи за заместник-министър на енергетиката. Последва ново освобождение - този път поради "Апартаментгейт ", в който наред с Цветан Цветанов и други партийни деятели е купил апартамент на цена под пазарната. Въпреки това остана представител на страната в "Лукойл Нефтохим ", какъвто е от май 2017 година до момента./Дневник
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР