Държавата няма да придобива вземания на Булгаргаз и БЕХ от

...
Държавата няма да придобива вземания на Булгаргаз и БЕХ от
Коментари Харесай

Обрат: Държавата няма да поема дълговете на Топлофикация София

Държавата няма да придобива вземания на " Булгаргаз " и БЕХ от " Топлофикация София ". Това реши Министерският съвет по предложение на министъра на енергетиката Владимир Малинов.

Отменено е разпореждане на предходния кабинет, с което вземания на " Булгаргаз " и Българския енергиен холдинг от са добити от страната.

С анулираните документи бяха утвърдени промени по бюджета на Министерството на енергетиката за спомагателни заплащания и на министъра на енергетиката беше предоставено да организира договаряния и да придобие от името на страната въпросните вземания.

От Министерски съвет показват, че Законът за обществените финанси постановява, че когато се отпускат средства за сметка на бюджета на обещано ведомство в интерес на небюджетни организации, ръководителят на ведомството е виновен за осъществяването на оценка за сходство със законодателството в региона на държавните помощи.
 Енергийното министерство получи 1.6 милиарда лева за задълженията на „ Топлофикация София “
Енергийното министерство получи 1.6 милиарда лева за задълженията на „ Топлофикация София “

Министър Радев твърди, че сдружението остава общинско

За плануванаъа мярка е трябвало да се изпрати съобщение до Европейската комисия за правна сигурност, а това не е направено.

Администраторът на помощ е задължен да не вкарва мярката в деяние до изговаряне на Европейска комисия, че позволява помощта или че мярката не съставлява такава помощ, показват от Министерския съвет.

Съгласно Закона за държавния бюджет въз основа на акт на Министерския съвет, по предложение на министъра на енергетиката, страната може да придобие вземания на БЕХ и " Булгаргаз " от " Топлофикация София " с номинален размер до 1.6 милиарда лева, по цена, избрана от самостоятелен оценител, при съблюдаване на законодателството в региона на държавните помощи.

Според енергийния министър при тази фактическа конюнктура съществува действителна опция, при уведомяването на Европейската комисия, тя да дефинира мярката като държавна помощ.

" Топлофикация София " е глътнала 1 милиарда лева от бюджета

Компанията е била пред банкрут
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР