Държавата няма да изостави политиката по санирането, напротив ще я

...
Държавата няма да изостави политиката по санирането, напротив ще я
Коментари Харесай

Регионалният министър: Държавата ще продължи политиката по саниране в условия на солидарност с гражданите

Държавата няма да изостави политиката по санирането, в противен случай ще я подкрепя, само че в изискванията на взаимност с жителите и притежателите. Това съобщи министърът на районното развиване и благоустройството Андрей Цеков в " Студио Банкеръ ".

Той изясни, че планът за енергийно възобновяване на жилищния сграден фонд в първия стадий е последното напълно грантово финансиране със средства по Националния проект за възобновяване и резистентност. Към момента в страната старите панелни здания са малко над 5000, като в годините с национални средства са санирани към 2000.

„ Сега се дава последното напълно грантово финансиране по Етап I на Националния проект за възобновяване и резистентност. Още от края на 2022 година са утвърдени насоките и методиката, по които се кандидатства и се правят оценка плановете, като определената методика допуска доста високи равнища на конкуренция. Парите по програмата са 1,129 милиарда лева Подадените планови оферти са 3068 за близо 4 милиарда лева Т.е. през цялото време е ясно, че средствата не доближават за всички.  Всеки един план се конкурира с всички останали, даже два прилежащи блока също се конкурират в едно обитаемо място “, изясни районният министър. Той напомни, че средствата по Етап I стигат за финансиране на саниране за 756 блока в 102 общини.

Цеков посочи, че оценките на постройките за саниране са направени по твърди критерии и въз основата на документ за енергийно проучване от лицензирани консултанти. Сертификатът показва енергийните характерности на постройката и удостоверява какво е количеството енергопотребление все още, какви са генерираните количества въглероден диоксид, каква е разгърнатата застроена повърхност на постройката и предписва енергоспестяващи ограничения. В документа се дава и прогноза за това, какво ще бъде равнището на енергопотребление и икономисване на енергия, респективно на генерирани нездравословни излъчвания след осъществяването на въпросните ограничения. 

„ Методиката, създадена от Министерство на регионалното развитие през 2022 година, утвърдена от Европейска комисия, стъпва напълно на данни от тези енергийни документи. Т.е. една постройка ще получи повече точки, в случай че след осъществяването на енергоспестяващи ограничения ще генерира сензитивно по-малко нездравословни излъчвания или ще използва сензитивно по-малко невъзобновяема първична сила “, още веднъж обясни министър Цеков.

Единствената спомагателна информация, отвън документите за ЕЕ, идва от протоколите на Сдруженията на притежателите – каква част от притежателите са съгласни с въвеждането на ограничения за енергийна успеваемост. Най-високи точки се дават за над 95% единодушие, най-ниски – за под 80%.

„ Оценките на здания за саниране са машинни и са направени по твърди критерии – с екселски формули, които считат автоматизирано въведените данни в ИСУН от общините от енергийните обследвания. Данните се сверяват. Класирани са 756 здания в 102 общини. Това автоматизирано значи, че към 2300 от кандидатствалите здания не са утвърдени за финансиране, защото са получили по ниски точки. Разочарованието на жителите е обяснимо, само че това е натурален резултат на конкуренцията “, сподели районният министър. Андрей Цеков добави, че разочарованието се дължи и на други фактори. На първо място на това, че жителите сами са заплащали цената на енергийните обследвания, както е и редно. „ Когато човек губи пари от начинание с необезпечен резултат, се усеща ощетен. Също по този начин измежду жителите са създавани нереалистичните упования, че всяка постройка, подала документи, ще бъде утвърдена за грантово саниране “, сподели министърът.

В самите насоки за кандидатстване по процедурата през 2022 година са записани предели за всеки вид община, които са пределната стойност на допустимите за финансиране планове и никога не подсигуряват осъществяване на планове на тази стойност, съобщи Андрей Цеков. Той посочи, че в случай че не са били въведени тези предели, Столична община и огромните общини са щели да получат огромна част от финансирането. Тези предели, въведени по гледище на Европейска комисия, се явяват поръчител за уравновесено систематизиране на средствата.

До края на февруари 2024 година е отворена за кандидатстване за саниране на многофамилни жилищни здания процедурата по Етап II на НПВУ, в която са планувани 282 млн. лева грантово финансиране и 20% съфинансиране. Предварителните плановете демонстрират, че към 5000 лева ще излезе на домакинство съфинансирането от 20% за апартамент от 60 кв. м. за Етап II.

„ В Европа политиката за внедряването на ограничения за енергийната успеваемост на жилищни здания е активност, която се подкрепя отчасти от страната. Изрично напътствие на Европейска комисия е политиката за саниране да се прави в изискванията на взаимност сред страната и жителите “, сподели Андрей Цеков.

Министърът добави, че наред с Етап II, за саниране на жилищни блокове са обезпечени още към 409 млн. лева по Програма „ Развитие на районите “, от които 63 млн. лева са за десетте най-големи общини за саниране, 150 млн. лева за останалите общини и 196 млн. за областите, които са наранени от декарбонизацията – Стара Загора, Кюстендил и Перник.

През 2024 година би трябвало да стартира да действа и Националният декарбонизационен фонд към Министерство на енергетиката, който да акумулира освен европейски средства, само че и отчисления, които заплащат да вземем за пример вносителите на горива и енергоразпределителните сдружения, които би трябвало да бъдат влагани в понижаване на потреблението на невъзобновяема сила. Те ще бъдат също предоставени разполагаем за саниране.

„ Трябва да стартира да действа и общественият климатичен фонд, който би трябвало да подкрепя енергийно небогати жители “, увери министърът.

Цеков напомни, че всеки документ за енергийно проучване се изготвя от лицензиран от АУЕР енергиен инспектор и се записва в системата на АУЕР. Регионалният министър изясни, че жителите, които имат подозрения и съответни данни за нарушавания при подаването на документите за дадена постройка, могат да апелират по реда на Административнопроцесуалния кодекс, като подават тъжби в Министерство на регионалното развитие, АУЕР и Европейската прокуратура. След осъществяването на ограниченията за всяка една постройка ще се прави надзорен одит, който да откри дали заложените в документа параметри са били реализирани, стана ясно по време на изявлението. Ако не бъдат реализирани или има огромно отклоняване от постигнатите, отвън % на статистическата неточност, това ще значи, че съответната община, респективно сдружението на притежателите ще би трябвало да възвърне 100% от средствата.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР