Държавата няма да изостави политиката по санирането, напротив ще я

...
Държавата няма да изостави политиката по санирането, напротив ще я
Коментари Харесай

Министър Цеков: Държавата ще продължи политиката по саниране в условия на солидарност с гражданите

„ Държавата няма да изостави политиката по санирането, в противен случай ще я подкрепя, само че в изискванията на взаимност с жителите и притежателите. “

Това съобщи министърът на районното развиване и благоустройството Андрей Цеков в „ Студио Банкеръ “.

Той изясни, че планът за енергийно възобновяване на жилищния сграден фонд в първия стадий е последното напълно грантово финансиране със средства по Националния проект за възобновяване и резистентност. Към момента в страната старите панелни здания са малко над 5000 , като в годините с национални средства са санирани към 2000 .

„ Сега се дава последното напълно грантово финансиране по Етап I на Националния проект за възобновяване и резистентност. Още от края на 2022 година са утвърдени насоките и методиката, по които се кандидатства и се правят оценка плановете, като определената методика допуска доста високи равнища на конкуренция. Парите по програмата са 1,129 милиарда лева Подадените планови оферти са 3068 за близо 4 милиарда лева Т.е. през цялото време е ясно, че средствата не доближават за всички. Всеки един план се конкурира с всички останали, даже два прилежащи блока също се конкурират в едно обитаемо място “ , изясни районният министър.

Той напомни, че средствата по Етап I стигат за финансиране на саниране за 756 блока в 102 общини .

Цеков посочи, че оценките на постройките за саниране са направени по твърди критерии и въз основата на документ за енергийно проучване от лицензирани консултанти . Сертификатът показва енергийните характерности на постройката и удостоверява какво е количеството енергопотребление все още, какви са генерираните количества въглероден диоксид, каква е разгърнатата застроена повърхност на постройката и предписва енергоспестяващи ограничения. В документа се дава и прогноза за това, какво ще бъде равнището на енергопотребление и икономисване на енергия, респективно на генерирани нездравословни излъчвания след осъществяването на въпросните ограничения.

„ Методиката, създадена от Министерство на регионалното развитие през 2022 година, утвърдена от Европейска комисия, стъпва напълно на данни от тези енергийни документи. Т.е. една постройка ще получи повече точки, в случай че след осъществяването на енергоспестяващи ограничения ще генерира сензитивно по-малко нездравословни излъчвания или ще използва сензитивно по-малко невъзобновяема първична сила “ , още веднъж обясни министър Цеков.

Единствената спомагателна информация, отвън документите за ЕЕ, идва от протоколите на Сдруженията на притежателите – каква част от притежателите са съгласни с въвеждането на ограничения за енергийна успеваемост. Най-високи точки се дават за над 95% единодушие, най-ниски – за под 80% .

„ Оценките на здания за саниране са машинни и са направени по твърди критерии – с екселски формули, които считат автоматизирано въведените данни в ИСУН от общините от енергийните обследвания. Данните се сверяват. Класирани са 756 здания в 102 общини. Това автоматизирано значи, че към 2300 от кандидатствалите здания не са утвърдени за финансиране, защото са получили по ниски точки. Разочарованието на жителите е обяснимо, само че това е натурален резултат на конкуренцията “ , сподели районният министър.

Андрей Цеков добави, че разочарованието се дължи и на други фактори. На първо място на това, че жителите сами са заплащали цената на енергийните обследвания , както е и редно.

„ Когато човек губи пари от начинание с необезпечен резултат, се усеща ощетен. Също по този начин измежду жителите са създавани нереалистичните упования, че всяка постройка, подала документи, ще бъде утвърдена за грантово саниране “ , сподели министърът.

В самите насоки за кандидатстване по процедурата през 2022 година са записани предели за всеки вид община , които са пределната стойност на допустимите за финансиране планове и никога не подсигуряват осъществяване на планове на тази стойност, съобщи Андрей Цеков. Той посочи, че в случай че не са били въведени тези предели, Столична община и огромните общини са щели да получат огромна част от финансирането . Тези предели, въведени по гледище на Европейска комисия, се явяват поръчител за уравновесено систематизиране на средствата.

До края на февруари 2024 година е отворена за кандидатстване за саниране на многофамилни жилищни здания процедурата по Етап II на НПВУ , в която са планувани 282 млн. лева грантово финансиране и 20% съфинансиране .

Предварителните плановете демонстрират, че към 5000 лева ще излезе на домакинство съфинансирането от 20% за апартамент от 60 кв. м. за Етап II.

„ В Европа политиката за внедряването на ограничения за енергийната успеваемост на жилищни здания е активност, която се подкрепя отчасти от страната. Изрично напътствие на Европейска комисия е политиката за саниране да се прави в изискванията на взаимност сред страната и жителите “ , сподели Андрей Цеков.

Министърът добави, че наред с Етап II, за саниране на жилищни блокове са обезпечени още към 409 млн. лева по Програма „ Развитие на районите “, от които 63 млн. лева са за десетте най-големи общини за саниране, 150 млн. лева за останалите общини и 196 млн. за областите, които са наранени от декарбонизацията – Стара Загора, Кюстендил и Перник.

През 2024 година би трябвало да стартира да действа и Националният декарбонизационен фонд към Министерство на енергетиката , който да акумулира освен европейски средства, само че и отчисления, които заплащат да вземем за пример вносителите на горива и енергоразпределителните сдружения, които би трябвало да бъдат влагани в понижаване на потреблението на невъзобновяема сила. Те ще бъдат също предоставени разполагаем за саниране.

Трябва да стартира да действа и общественият климатичен фонд, който би трябвало да подкрепя енергийно небогати жители “ , увери министърът.

Цеков напомни, че всеки документ за енергийно проучване се изготвя от лицензиран от АУЕР енергиен инспектор и се записва в системата на АУЕР .

Регионалният министър изясни, че жителите, които имат подозрения и съответни данни за нарушавания при подаването на документите за дадена постройка , могат да апелират по реда на Административнопроцесуалния кодекс, като подават тъжби в Министерство на регионалното развитие, АУЕР и Европейската прокуратура. След осъществяването на ограниченията за всяка една постройка ще се прави надзорен одит, който да откри дали заложените в документа параметри са били реализирани, стана ясно по време на изявлението.

Ако не бъдат реализирани или има огромно отклоняване от постигнатите, отвън % на статистическата неточност, това ще значи, че съответната община, респективно сдружението на притежателите, ще би трябвало да възвърне 100% от средствата .

Регионалният министър разяснява и политиката на Министерство на регионалното развитие във връзка с пътната инфраструктура. Той беше безапелационен, че стратегически интерес за България е да обезпечи връзка сред егейските пристанища и северните елементи на Европа .
Андрей Цеков дефинира завършването на автомагистрала „ Хемус “ като гръбнака за развиването на Северна България. Но даже да е подготвена, в случай че няма съгласуваност в посока юг-север, несъответствието в икономическото развиване ще продължи, тъй като главният стокообмен идва от егейските пристанища. Затова съгласно Цеков основен приоритет сега е построяването на връзката сред Видин и Ботевград и автомагистрала „ Струма “ .

Очаква се до края на годината да се приключи секторът Мездра – Ботевград , а до края на идващия месец да бъде пусната правата п. в. „ Макреш “ – п. в. „ Бела “. До края на идната година би трябвало да бъде приключен пътят сред Видин и Макреш, след което и други четири сектора, свързващи Бела с Монтана.

„ Остава последният сектор Монтана – Враца, който повече от 10 години е оставен без планова подготвеност, даже няма определено трасе “ , разяснява министърът и добави, че сега тече социална поръчка за избор на трасе . Реално, съгласно Цеков, тази автомагистрала е допустимо да бъде приключена през 2026 година

Паралелно с това приоритет за държавното управление е и построяването на автомагистралата Русе – Велико Търново , с цел да има връзка от запад на север през Дунав мост.

„ Миналата година започва работата по обхода на Бяла, работи се с бързи темпове тази година да се стартира и секторът Русе – Бяла. Предстои социална поръчка за правата Бяла – Велико Търново “ , обясни министърът и добави, че по-късно автомагистралата би трябвало да стигне до Маказа.

В рамките на идващите два месеца би трябвало да бъде определено трасе и за автомагистрала „ Черно море “ . Предвидено е тази година да бъде предоставена и модернизацията на първокласна пътна мрежа. За задачата са обезпечени над 120 млн. лева

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР