Държавата ни умишлено прикрива около 200 смъртни случая годишно в

...
Държавата ни умишлено прикрива около 200 смъртни случая годишно в
Коментари Харесай

Граждански организации алармират за прикриване на смъртни случаи от наркотици

Държавата ни съзнателно прикрива към 200 смъртни случая годишно в резултат на опиати. За това сигнализират гражданските организации Българското либертарианско общество и придвижване " Промена ".

Те показват противоречие си с готвената Национална тактика за опиатите 2019-2023, по която тече публично разискване.

Основните претекстове за опълчването на тактиката са потвърдените погрешни данни, на които тя стъпва. В отчета си те акцентират, че от години Европейският съюз и цивилен организации обръщат внимание, че страната ни няма методика, нито нужните технологии за съответно водене на статистика за смъртността по причинители и се подават измислени данни.

Като образец те показват, че съгласно данните на Национален статистически институт, през 2018-та година няма нито един смъртен случай в България от опиати, а в предходните години са регистрирани доста по-малко от прилежащите ни страни.

При всички сходни случаи като причина за гибелта се написа " сърдечна непълнота " и по този начин страната прикрива тоталния неуспех на предходните три тактики по опиатите, акцентират гражданските организации.

По думите им тихомълком се пробват да одобряват и четвърта тактика - същата като предходните.

Според тях проблемите в тактиката са, че в нея не са заложени други възможности на наказванията в случаи на дребно владеене на неразрешени субстанции.

Гражданските организации означават, че 10% от общия брой пандизчии са подвластни хора. Те недоумяват за какво България не следва европейските практики.

По думите им в правенето на тактиката не са позволени цивилен организации, макар че покана към тях е била отправена и дори са изпратени съответни кандидатури.

От придвижване " Промена " разясняват, че Националният съвет по наркотични субстанции продължава да работи прикрито, непрозрачно и в цялостен контраст с публичните настроения и интерес. По думите им даже са пренебрегнати оферти от членове на съвета за осъвременяване на лабораториите, които тестват и откриват нови " дизайнерски дроги ".

Гражданските организации показват, че в Стратегията е употребявано погрешно изказване съгласно което най-масово използвано наркотично вещество в България е марихуаната. Те обаче настояват, че съгласно данните на Националния фокусен център за опиати и наркомании, най-масово и постоянно използваният опиат измежду младежите е алкохолът-двойно по-популярен от канабиса (27% използвали канабис в последните 30 дни, за сметка на 59% използвали алкохол).

По думите им има и недействителни данни по отношение на смъртността, породена от опиати в България.

В Стратегията четем, че се следи " леко увеличение на броя на смъртните случаи, свързани с приложимост на опиати. Според Национален статистически институт през 2017 година са регистрирани 18 такива смъртни случая в страната, до момента в който през 2014 година са били 15. Тези данни са по-ниски в съпоставяне със стойностите през 2007 година, когато са били 52 случая, а през 2008 г - 74 ", написа още в отчета.

Според гражданските организации казусът се корени в това, че няма обособен указател на смъртността, където обособените случаи да се поправят по типа и причина на настъпване на смъртността.

Те показват още, че законодателството ни във връзка с опиатите не е променяно значително от 15 години.

Според българското законодателство всяко владеене е престъпно действие и с изключение на редките случаи, в които лицето е наказано единствено на парична санкция, то законът не планува нищо друго с изключение на отнемане от независимост, се отбелязва още в отчета.

Затова в мнението си гражданските организации оферират преди приемането на нова Стратегия, да се правят справедливи външни оценки на всички предходни тактики.

Те упорстват всички цивилен организации да бъдат включени в съставянето на плана за Национална тактика за битка с опиатите. Искат още да се изготви проект за осъвременяване на лабораториите, както и да се даде приоритет на ограничения и политики по понижаване търсенето, предлагането, ограничение на използването измежду младежи и адресиране на ранната възраст на първа приложимост на алкохол.

В позицията си гражданските организации акцентират и съответни стъпки за законодателни промени, в които се включват политики по либерализирането на режима за владеене и развъждане на канабис, политики, свързани с наказванията при водачи на МПС " след приложимост на " наркотични субстанции, политики по въвеждането на други възможности на наказванията при случаи на дребно владеене на опиати и други

За ниското качеството на препоръчаната Национална тактика гражданските организации упорстват зам.-министърът на опазването на здравето Светлана Йорданова и секретарят на НСНВ Славейка Николова да подадат оставки. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР