Държавата нехае за констатираните нарушения на правата на човека, сочи

...
Държавата нехае за констатираните нарушения на правата на човека, сочи
Коментари Харесай

БХК: Държавата нехае за констатираните нарушения на правата на човека

Държавата нехае за установените нарушавания на правата на индивида, сочи Годишният отчет на Българския хелзинкски комитет за 2022 година.

Акценти от отчета визират като определящи фактори за спазването или погазването им войната в Украйна, политическата неустойчивост и отсъствието на промени в правораздавателната система. Запази се и мощно нападателната социална среда по отношение на уязвими групи – като тирада на омразата по отношение на бежанците от военния спор, ромите,  ЛГБТИ хората и други.

При политическата неустойчивост вътре в страната и напрегнатата интернационална обстановка поради войната в Украйна спазването на човешките права не беше сред целите на българските политици и ръководещи, установяват от комитета. За първи път от доста години насам се усили броят решения на Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ) по проблеми, които се следят от Комитета на министрите на Съвета на Европа. Нито една от групите каузи под европейско наблюдаване не беше затворена, а България продължи да не извършва основни решения на Европейски съд по правата на човека, показват наблюдаващите. Акцентира се и върху закриването на профилираното правораздаване като най-значителното събитие в промяната на правосъдната власт.

,,Оценката на европейските сътрудници беше позитивна макар изказванията на основния прокурор, че по този начин олигархията си обезпечава успокоение. Като цяло нямаше сериозен триумф в реформирането на събедната система. Главният прокурор затвърди позицията си на медийна звезда, като даже си разреши да приказва пред деца в учебни заведения. За сметка на това липсваха резултати в битката с корупцията. “

,,Драматично нараства броят на лицата без документи за идентичност. Те са 187 883 души към 15 юли 2022 година. Увеличението е от близо 60 хиляди души по отношение на март 2021 година. Лицата без документи за идентичност се маргинализират и са лишени от съществени човешки права.

Свободата на изложение беше употребена като подправен претекст за пробутване на пропагандните тези на агресора във войната против Украйна от държавници и публични медии. Застъпници на противоположната позиция от либерално-демократичната общественост бяха заглушавани редовно от админите на българското наличие във Фейсбук.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР