Държавата не се е отказала от претенциите си към т.нар.

...
Държавата не се е отказала от претенциите си към т.нар.
Коментари Харесай

Нанков: Не сме се отказали от царските имоти

Държавата не се е отказала от претенциите си към така наречен „ царски имоти”. Възможно е за тях да се реализира извънсъдебно съглашение с някогашния цар и министър председател Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза, само че в случай че това не стане правосъдните каузи ще продължат.

Това съобщи министърът на районното развиване Николай Нанков, от името на чието ведомство България води каузи за правото си на благосъстоятелност върху дворците „ Врана” и „ Царска Бистрица”.

Одисеята с царските парцели

България се изложила пред света, като лишила парцели на Симеон II

Нанков разяснява тематиката в границите на парламентарен надзор, отговаряйки на Крум Зарков от Българска социалистическа партия. Зарков изиска отговор на министъра по отношение на спекулациите, че министерството ще спре делата за „ царските имоти”.

Към момента в министерството на правораздаването е основана работна група по въпроса, която дава индикации, че може да се стигне до извънсъдебно съглашение със Сакскобургготски. Ако такова няма, то делата ще продължат, само че все още страната е поискала 6-месечна пролонгация в съда, какъвто и периода за реализиране на договорка сред страните.

Държавата към този момент завоюва три каузи против наследника на Цар Борис III и си върна чифлика "Кричим ", хижата "Саръгьол " и къщата в Ситняково. Собствеността на Сакскобургготски върху парцелите беше реституирана през 2002г., до момента в който той беше министър председател на страната.

Същевременно той апелира тези решения и по едно и също време с това съди страната в Страсбург поради мораториумът, който лимитира правото на благосъстоятелност на него и сестра му до приемането на специфичен закон. Такъв към момента няма.

В общественото пространство се появиха спекулации, че законът се приготвя, а страната може да се откаже от делата в подмяна на това Сакскобургготски да отдръпна желае си в Европейския съд по правата на индивида.

Публично изразеното мнение на Нанков е, че съглашение с Царя няма и страната не се е отказала от парцелите.

Спекулациите за съглашение се подхранват и от обстоятелството, че през последните месеци 80-годишният Сакскобургготски се върна в самобитна почетна роля в политиката. Най-напред той влезе в основания от държавното управление така наречен „ съвет на старейшини” за идното българско председателство на Съвета на Европейски Съюз.

Тази седмица Симеон беше част от делегацията на премиера Бойко Борисов, някогашен негов телохранител и основен секретар на Министерство на вътрешните работи през ръководството на Национална движение „Симеон Втори", при визитата му в Саудитска Арабия.

Изтъкнатата от дипломацията ни причина е, че тогавашният български престолонаследник познава персонално петима крале на петролната монархия.

Отговор на спекулациите, че страната може да се откаже от „ царските имоти” дадоха от Вътрешна македонска революционна организация. Като част от Обединени патриоти, партията взе участие в ръководещата коалиция и в същото време е срещу "опитите за безмълвно и безгрижно подчинение на така наречен царски парцели на семейството Сакскобургготски ".
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР