Държавата не само че не отнема деца от семействата им,

...
Държавата не само че не отнема деца от семействата им,
Коментари Харесай

Зорница Русинова: Държавата не отнема деца от семействата им

 " Държавата освен че не лишава деца от фамилиите им, тя постоянно е търсила способи да ги поддържа в развъждането и възпитаването. Няма нищо по-добро от това децата да порастват в постоянна фамилна среда, щастливи, с обезпечено обучение, опазване на здравето, спорт и да станат пълноценни жители “. Това съобщи зам.-министърът на труда и обществената политика Зорница Русинова, която взе присъединяване в районната академия на МГЕРБ в Созопол.

Тя оспори няколко тези, които се популяризират в обществените мрежи и провокират подправени вести и операция на публичното мнение. " Две са в действителност измененията в Закона за протекция на детето и спомагателните промени в Закона за обществените услуги. Първата е да се махне от законодателството дефиницията " дете в риск-дете с увреждане “, която към този момент е архаизъм. Не всяко дете с увреждане може да бъде дете в риск - има доста, които пълноценно се отглеждат от фамилиите, имат поддръжка и няма риск това дете да бъде изоставено. Втората смяна е координационен механизъм сред Министерството на труда и обществената политика, Министерство на вътрешните работи, общините, Спешна помощ и други институции. В случай на принуждение или занемаряване на деца да има своевременна съгласуваност сред страните с отношение по проблема “, разясни зам.-министър Русинова.

 

Тя прикани младежите да бъдат дейни в гражданските си позиции. " Дебатът бе предизвикан с публикуването на Стратегията през януари месец и това, че се осмелихме да обърнем внимание на възбрана за телесното принуждение над деца. Това е спор, за които явно обществото не е готово. Различни организации и персони всяха страхове в обществото и ни изправиха пред съществено предизвикателство. Това е опит да се компрометират демократичните полезности в България. С течение на двете предизборни акции тази година имаше съществено усилване на подправените вести в посока лишаване на деца от фамилии. И ние, и медиите не даваме естрада на сходни операции и все пак се основава страхове в доста хора, че страната може да има посягане върху фамилията и децата. Не приказваме единствено за малцинствата, само че за подозрение и напрежение измежду интелигентните, живеещи хора и в чужбина “.

Социалната политика с фокус " Младежи “ бе главната тематика, показана от Зорница Русинова. Детайлно бе показана информация за нивата на младежката безработица за 2019 година, в това число и за област Бургас, механизми на пазара на труда, услуги предлагани от общественото министерство и Агенцията по заетостта, подготовка за програмен интервал 2021-2027 година, действия по съвместяване на професионалния с персоналния живот измежду младежите.

Зорница Русинова разяснява и готовността на страната от началото на идната година да финансира българи, които ще се завърнат от чужбина и ще работят у нас. Освен осведомителни услуги за работни места и устройване в съответен град са планувани редица ограничения. Условието за помощ е индивидът да даде подписан контракт с шеф у нас. " Имаме желание в границите на една година да покриваме разноските за наем до записване на децата в ясла и в детска градина, до момента в който индивидът се откри. В рамките до четири месеца да поемаме също с детегледач през Бюрото по труда обезпечен, образование по български език и стипендии за членове на фамилията с друго поданство, в случай че е належащо. За да може да подтикваме тези младежи да не се концентрират единствено в София и в Пловдив, или във Варна, ние ще допълваме заплащането на един човек с размера на половин минимална работна заплата “

Зам.-министърът показа, че данните на общественото министерство от извършени кариерни конгреси в страни членки на Европейски Съюз, където има огромни български общности и от студенти, сочат, че 70% от тях биха се върнали да работят у нас, в случай че имат условия за това.

" Добре е, че имаме младежи, които получават образованието си в влиятелни университети в чужбина, те са благосъстояние за страната ни и би трябвало да поставим старания да ги върнем у нас. Ще се задълбочи наклонността не хората да търсят работа, а противоположното – дължи се на дигитализацията, електронните услуги и други фактори. Още една добра политика, която ще изпълним – от януари 15 млн. лева от Оперативна програма “Развитие на човешките запаси " ще бъдат ориентирани от държавния бюджет за обособяването на " Детски кътове “. Услугата ще е почасова – до 4 часа, а не целодневна. Новата скица е ориентирана към фамилиите с дребни деца и планува да се реализира в огромните градове, където има дефицит на детски ясли и градини, и това пречи на пълноценната реализация на член от фамилията. За основаването на детските забавачки на работното място, работодателите ще аплайват по план за финансиране от 50 до 150 хиляди лв. “, добави зам.-министърът на труда и обществената политика.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР