Държавата не може да влезе във всяка брънка на икономиката

...
Държавата не може да влезе във всяка брънка на икономиката
Коментари Харесай

Томислав Дончев: Мислим за работодателя, но най-вече за работника

„ Държавата не може да влезе във всяка частица на стопанската система и да заплати. Схемата, която предлагаме, ще работи, тя е опция на това работодателят да освободи служащите. Това е тласък работодателите да запазят служащите си и след края на рецесията те да стартират да работят на цялостни обороти. Мислим за работодателя, само че най-много за служащия “. Това сподели пред БНР вицепремиерът Томислав Дончев.
По думите му пакетът ограничения на България е подобен с този, който ползват другите страни.
„ Не можем да предвиждаме какъв брой дълго ще продължи рецесията, само че вредите върху стопанската система няма да се изчерпят с вредите по време на карантината. Те ще са по-големи по-късно, по тази причина би трябвало да сме деликатни... Липсва отговор на главния въпрос – какъв брой време ще продължи тази обстановка. Бихме позволили, че е три месеца – по аналог с Китай, само че няма гаранции, че това ще е по този начин... Всичките ни дейности са в режим на неизясненост. Не знаем образа на това, против което се борим “.
Дончев разясни, че автоматизирана поддръжка от страната ще получи бизнесът, който страда от въведените ограничавания по време на карантината – заведения за хранене, заведения, услуги:
„ Другите бизнеси могат да получат поддръжка след доказателство, че имат срив на продажбите с 20 и повече % “.
Очакваните разноски са 1 милиарда лв., на първия стадий.
Вицепремиерът акцентира, че страната ни има техническа подготвеност за изтегляне на заем:
„ Бъдещето ще покаже в какъв размер. Имаме буфер, който можем да употребяваме към този момент. Досега сме препрограмирали 600 млн. лв., а при потребност имаме опция да реагираме с още към 500 млн. лв., без да провокираме вреди... Помощ от така наречен „ грантове “ също е опция “.
Според него Европа, в случай че е интелигентна, би трябвало да стартира да мисли за една стратегическа реиндустриализация.
„ В спешни времена, с изключение на тежките резултати, се случват неща, които не би трябвало да ни убягват от вниманието. Ето, за дни въведохме отдалеченото образование и то за минимални разноски... Благотворителността... Български софтуерни компании безплатно работят върху приложения, скъпи за държавното управление и за обществото за справяне с рецесията и за обособени браншове “, добави Дончев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР