Държавата не може да абдикира от участието си в изграждането

...
Държавата не може да абдикира от участието си в изграждането
Коментари Харесай

Антон Иванов: Държавата не може да абдикира от участието си в изграждането на нови ядрени мощности


Държавата не може да абдикира от присъединяване си в построяването на нови нуклеарни мощности. Това разгласи Антон Иванов от Българския енергиен и минен конгрес по време на полемика в Народното събрание за бъдещето на АЕЦ " Белене ". Иванов добави още, че възможен нуклеарен план наложително би трябвало да мине и през оценката на Европейската комисия, поради рамките на конкуренцията и държавните помощи в енергийния бранш.

Без присъединяване на страната в възможен нуклеарен план не може, даже и да е гарантиран с частни вложения, най-малкото поради отговорностите по интернационалните конвенции за сигурността, отработеното нуклеарно гориво и физическата отбрана, разясни Антон Иванов, а държавната помощ за подобен план може да мине през оценката на Европейската комисия, в случай че бъде обезпечена от два разновидността, уточни Иванов:

От една страна капиталова поддръжка, да вземем за пример заеми или гаранции. Другият път за обезпечаване на държавна поддръжка е оперативна поддръжка посредством договорите, дълготрайни контракти за изкупуване на електрическа сила, към момента не е въведено, само че има доста положителни вероятности да бъде приложено за други планове. Това са договорите за разлики, които дават опция на вложителите да получат гаранция, че при избрани ценови промени на пазара те ще получат задоволително доходи, с цел да покрият своите капиталови разноски.

Според някогашния министър председател Иван Костов , който показа позиция на Центъра за разбор и ръководство на риска, нито вътрешното търсене, нито експертният капацитет могат да обосноват построяването на нови нуклеарни мощности. Бяха представени и експертни калкулации, съгласно които разноските за ток на семействата до 2050 година ще набъбнат двойно.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Наталия Ганчовска.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР