Държавата не дава на предприемачите сами да си помогнатАко до

...
Държавата не дава на предприемачите сами да си помогнатАко до
Коментари Харесай

Бизнесът в Шумен се сблъсква с липса на кадри

Държавата не дава на бизнесмените сами да си оказват помощ

Ако до 2 години не се реши въпросът с фрагментите, бизнесът ще се сгромоляса, притесняват се бизнесмените в Шумен (снимка: БСК)

Населението в Област Шумен е намаляло с съвсем 15 000 души (т.е. с 12%) в интервала 2010-2017 година, а през предходната година са родени едвам 1500 деца. Според представителите на локалния бизнес, които се срещнаха с изпълнителния ръководител на БСК – Радосвет Радев, при тези тежки демографски трендове, без използване на политиката на трудова миграция, казусът с фрагментите мъчно би могъл да бъде решен, стана ясно от среща.

Ето за какво, е належащо да се вкарат по-гъвкави механизми за привличане на работна ръка от страни отвън Европейски Съюз, с фокус върху българските диаспори (основно Молдова). Освен това, е необходим правилник за наемане на задгранични служащи за повече от три месеца, показаха от БСК.

Към едно от най-големите предприятия, „ Елит Колекшън Попов и Сие ” ООД, да вземем за пример, действа общежитие за наетите в предприятието задгранични служащи, а заплатите във компанията са в границите на 800-1200 лева, което е над междинното равнище на възнаграждение в района, както и за бранша като цяло. Според участниците в диалога, към тематиката за трудовата миграция се основава непотребен публичен драматизъм, в случай, че общо в страната са признати 493 задгранични служащи, а свободните работни места са над 20 000.

„ Ако до 2 години не се реши въпросът с фрагментите, бизнесът ще се сгромоляса ”, разяснява Илия Попов – притежател и шеф на шивашкото дружество. Най-голям дефицит има на оператори на машини, само че и за останалите категории личен състав има съществено търсене.

„ Местният бизнес играе доста значима роля за Шумен. През последните години безработицата понижа внезапно – от 18 на 3 %. Реално безработица съвсем няма, в противен случай – интензивно се търсят хора, включително по селата. Огромен е казусът с трайно безработните по селата, които отхвърлят да работят, поради некачествената субсидирана претовареност. Ето за какво, тази форма на обществено подкрепяне би трябвало да се приключи, с цел да се освободи трудов запас за действителната стопанска система ”, споделя кметът на Шумен – Любомир Христов.

По неговите думи, по консумация на промишлена сила Област Шумен се подрежда незабавно след Варна (по данни на Енерго Про), при три пъти по-малко население.

От своя страна, Радосвет Радев, показа, че Шумен е едно от най-интересните места у нас за правене на бизнес, което се дължи най-много на отличното партньорство по линията „ Бизнес – Община – Образование ”. Според него, този модел би трябвало да се мултиплицира, тъй като явно е работещ. Доказателство за това са внезапният скок на вложенията, съвсем нулевата безработица и нарасналият стандарт на живот в района, а Индустриалният парк е като оазис на фона на цялата икономическа реалност у нас.
още по тематиката
Индустриалната зона е избавителен пояс за града и притегля от ден на ден вложители, основава работни места и дава мощен подтик на локалната стопанска система, показа изпълнителният шеф на Индустриален парк Шумен АД – Николай Тончев. До момента 17 огромни компании са закупили терени в зоната, като има капацитет за нови вложители.

„ От една страна, имаме смели бизнесмени, от друга – недостиг на служащи, а от трета – страна, която не дава опция на бизнесмените сами да си оказват помощ, като преодолеят дефицита на фрагменти ”, съобщи изпълнителният ръководител на БСК.

Мерки за изсветляване на стопанската система, незабавно дотъкмяване на автомагистрала „ Хемус ” и създаване на мост над р. Дунав при Силистра са измежду основните цели пред шуменския бизнес.

Огромен е и казусът с дефицита на студенти за Шуменския университет, макар одобрените му обичаи в историята на българското висше обучение. За 8 години техният брой е намалял от 8000 на 3500-4000, което води до закриване на специалности (при под 10 студенти в специалност).

Освен заради липса на студенти за избрани специалности, проблем е и прекъсването на държавната поръчка за компетентност „ Икономика ”, в случай че има търсене и искащи да я учат, а университетът има 20-годишен опит в тази компетентност.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР