Държавата най-накрая започна да обръща внимание на напояването, което е

...
Държавата най-накрая започна да обръща внимание на напояването, което е
Коментари Харесай

Напояването ще спаси българското земеделие от климатичните промени

Държавата най-сетне стартира да обръща внимание на напояването, което е спасението за българското земеделие от климатичните промени и световното стопляне. Това съобщи Георги Стоянов, ръководител на Български фермерски съюз, който е член на най-голямата европейска земеделска организация „ КОПА – КОДЖЕКА “. Поводът е направената първа копка на канал от министъра на земеделието и храните Кирил Вътев, който е част от „ Напоителни системи " край град Ихтиман, и ще бъде рехабилитиран от всички 24 плана, завършването на които би трябвало да се случи през 2025 година
Европейски средства за възстаноняването на напоителните системи в България има, само че просто досега не бяха употребявани, разяснява Стоянов. За задачата е мярка 4.3 " Подкрепа за вложения в инфраструктура, обвързвана с развиването, модернизирането или адаптирането на селското и горското стопанство " от Програмата за развиване на селските региони (ПРСР) 2014-2020 година Общо в страната сега се напояват едвам 0,7 % от площите, което е извънредно малко. Това демонстрира, че България не е подготвена да отговори на климатичните промени и засушаванията, акцентира Георги Стоянов. За задачата БФС ще се включи в основаването на новия съвещателен съвет по хидромелиорации към министъра на земеделието и храните, с цел да бъде направена тактика за възобновяване на напояването в страната.
Членовете на Българския фермерски съюз от години възвръщат или построяват личните си напоителни системи. Те работят с доста консултанти, технолози, проектанти и несъмнено, с държавната и общинска администрация. Това оказва помощ всекидневно да се натрупват познания за провокациите, които засягат безусловно всички аспекти на това по какъв начин да се докара вода до масива и на каква цена ще е тя. Организацията си сътрудничи интензивно с общини, с Националната камара на минералните води и доста други. Ролята на съюза е да оказва помощ с опит, препоръки, както и да оглежда сериозно работата на институциите.   
 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР