Държавата издирва 25 000 ученици преди началото на учебната година,

...
Държавата издирва 25 000 ученици преди началото на учебната година,
Коментари Харесай

Издирват 25 000 ученици, за да ги вкарат в училище

Държавата търси 25 000 възпитаници преди началото на образователната година, които не са открити на адресите си, а 19 000 са открити, само че родителите им отхвърлят да ги пуснат на учебно заведение. Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев пред бТВ.

„ Над 40 000 от тези възпитаници към този момент са записани, а 4-5 хиляди отпаднаха авансово. В множеството случаи става въпрос за отвод от страна на родителите им да пуснат децата си на учебно заведение. Говорим за липса на отношение към образованието, културни особености, възпроизводството на неграмотността “, уточни той.

По думите му главната задача на учителя е да се приготви за часа, да стимулира децата за учене и да им ревизира домашните. „ За страдание, живеем във времена, в които имаме огромни провокации и те са свързани с възпроизводството на неграмотността “, сподели още министърът.

„ Ограничихме отпущането на фамилни и обществени помощи при непосещение на учебно заведение, назначихме посредници, в допълнение образование за превъзмогване на просветителната компликация и други Много са факторите. Над 60 000 ще са първокласниците в страната. За 25-30% от тях българският не е майчин език “, добави Вълчев.

По тематиката за външното оценяване в учебните заведения министърът уточни, че броят на тези оценения е доста по-малък спрямо вътрешното. „ Това не е матура, външното оценяване има за цел само да послужи за задачите на разбори. Проблемът не е, че вършим външни оценения, а че не ги използваме задоволително за разбор и възстановяване на резултатите “, добави Вълчев.

„ Всички просветителни системи имат проблем с това да стимулират младите изобретателни хора, с високи просветителни резултати да се включат в учителската специалност. Учителската специалност е една от най-съзидателните специалности – специалност на бъдещето. Много специалности несъмнено ще изчезнат през идващите десетилетия, само че учителите ще останат. Няма да има машини-учители, а в противен случай – ще има потребност от учители на машините “, съобщи той.

По думите му заплащането е значимо и би трябвало да се поддържа избора междинните училищен заплати да бъдат 120% от междинната за страната заплата. Вълчев уточни, че младежите избират специалност с дребни шансове за високи приходи, само че въпреки всичко да има такива шансове. Според него учителската специалност не е толкоз влиятелна, както преди десетилетия.

„ Другото належащо изискване е уважението към учителя. Апелирам към всички родители да научат децата си да почитат учителите, тъй като учителите и родителите имат една обща задача – да създадат децата знаещи “, добави той.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР