Държавата иска да започне да събира повече декларирани, но неплатени

...
Държавата иска да започне да събира повече декларирани, но неплатени
Коментари Харесай

Отново куп идеи как да преборим неплащането на осигуровките

Държавата желае да стартира да събира повече декларирани, само че неплатени осигуровки от бизнеса. Това ще стане и посредством смяна на законодателството, с цел да се затворят в този момент съществуващите законови малки врати за отбягване на заплащане на осигуровки. Такова е желанието на финансовия министър Владислав Горанов, написа в. " 24 часа ", отразявайки конгрес за недекларираната претовареност, проведен от КНСБ.
В момента заявените, само че невнесени осигуровки стигат 800 млн. лева, а дружно с недекларираните могат да доближат и до 1-1,5 милиарда лева, сигнализира президентът на КНСБ Пламен Димитров.
Една от опциите е да се дадат повече права на чиновниците на Национална агенция за приходите - по аналог с тези на трудовите инспектори. В Кодекса за обществено обезпечаване да бъде въведен ангажимент Национална агенция за приходите да ревизира всички субекти, които заявяват отговорности към осигурителната система за повече от 3 месеца, като по едно и също време с това отпадне опцията за опрощаване по отминалост на осигурителните отговорности, предложи президентът на КНСБ.
През 2010 година като антикризисна мярка бе въведена опцията вноските да се заявяват, без да се внасят, с цел да не губят служащите осигурителните си права.
" Това е врата в полето - компаниите заявяват, само че не внасят, а давностният период от 5 година минава. Тази опция би трябвало да се ограничи ", безапелационен е Пламен Димитров. Той даде предложение компаниите, които не издължават в точния момент осигурителните вноски, да бъдат подлагани на данъчни проверки още в настоящата или най-късно през идната година.
Пакет от 20 ограничения за ограничение на сивата стопанска система в строителството, земеделието, търговията и автосервизите предложиха от КНСБ. Те са част от плана " Активно гражданско присъединяване за предварителна защита и ограничение на недекларираната претовареност в България ".
Сред тях са законодателни промени, които да подсигуряват свободен избор на всеки консуматор по какъв начин да заплаща - в брой или с карта. Това е обвързвано и с оборудването с ПОС терминали на лечебни заведения, данъчни, пощи и други държавни или общински здания. Иска се въвеждане на наложително безкасово заплащане на заплатите във компании с над 50 чиновници.
КНСБ предлага и да се създаде нормативен правилник за даване на ваучери за лични и домашен услуги. Сега в тази сфера трудът е главно недеклариран - грижи за деца, възрастни и хора с увреждания, както и почистване, оздравителни процедури, домашни поправки, поддържане на градината и така нататък Тук съгласно синдиката влизат и сезонните служащи.
Синдикатите желаят още и промени в Закона за публичните поръчки (ЗОП), с които да се не разрешава на реализатори на публични поръчки с нарушавания да вземат участие в нови поръчки. Идеята е да се посочи, че изпълнителите и подизпълнителите, за които е потвърдено, че са позволили недеклариран труд, да не бъдат допускани до публични поръчки за избран период.
Горанов пък сподели, че държавното управление още от лятото на 2018 година е почнало нов план за цялостно обгръщане на оборотите във всички сфери на стопанската система, по-известен като “дебат по разпоредба № 18 ”, изясни Горанов. И увери, че в средите на финансовото министерство, Национална агенция за приходите и митниците “денонощно се мисли по тази тематика ”. През април 2020 година влизат в действие всички условия по наредбата.
Според финансовия министър обаче е нужна и смяна на манталитета, тъй като единствено институциите не са способни да се оправят. Той даде и образец: " През 2016 година бях на конгрес в Лондон, водачът от посолството навлезе 5 метра в неразрешена улица и още на втората минута възмутени лондончани почукаха на предния похлупак, с цел да ни обяснят, че нарушаваме разпоредбите. Бяха подготвени да ни набият и да извърнат колата "
Борбата със сивата стопанска система е предизвикателство за данъчните и осигурителните промени в страната. Истинската борба с недекларирания труд минава през момента, в който всеки един човек има непоносимост към неспазването на закона, сподели и общественият министър Деница Сачева. Тя увери, че препоръчаните ограничения ще бъдат прегледани и по тях би трябвало бъде реализиран консенсус сред социално-икономическите сътрудници.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР