Държавата и в момента има механизми за справяне с проблеми.

...
Държавата и в момента има механизми за справяне с проблеми.
Коментари Харесай

Сачева: Искаме да обезпечим допълнително заплашане на медиците, наемат се и допълнително хора


„ Държавата и сега има механизми за справяне с проблеми. Мерките все още могат да покрият първичния интервал. Предстоят договаряния за спомагателни средства от Европейската комисия и опция за покриване на спомагателни разноски. На първо място ще желаеме да обезпечим спомагателни хонорари на лекари и на медицинския личен състав, наемане на спомагателен личен състав, както и доставки на храна за лечебни заведения, които евентуално ще бъдат карантинирани. На първо място желаеме да обезпечим здравната система, тъй като сега тя е под максимален напън “. Това сподели пред БНР министърът на труда и обществената политика Деница Сачева.

По думите ѝ следващият фокус ще бъде върху компенсациите за безработица:

„ Вероятно на следващия ден ще обсъдим опциите работодателите, които плануват да освободят чиновници, да изпращат електронно лист със чиновниците, които биха освободили, в Агенцията по заетостта, с техните банкови сметки, с цел да не вървят хората да се записват в Бюрата по труда и да подлагат на риск здравето си, т.е. регистрацията им да стане електронно “.

В предаването „ Неделя 150 “ Сачева акцентира, че актуализация на бюджета се планува на по-късен стадий, тъй като сега наличните запаси са задоволителни.

„ На първо място в една такава изключителна ситуация би трябвало всички да проявим взаимност и съпричастност. И когато приказваме за решение на непосредствените проблеми, би трябвало да използваме всички налични механизми. Тоест, в случай че хората имат насъбрана отпуска, да я употребяват, работодателите да стартират с гъвкаво работно време или с работа от у дома. Определили сме предпазени категории – бременни дами, хора с увреждания, хора с хронични болести, хора над 60 години, дами в процедура на инвитро, родители, които сами отглеждат своите деца, хора, които сами се грижат за свои заболели близки. Болнични се изписват за заболяване, а за карантина – единствено при завръщане от страни, избрани в заповедта на здравния министър “.

Утре министерството ще предложи законова промяна - за всички над 400 000 работещи пенсионери, които по това време подават документи за преизчисляване на пенсиите си, това преизчисляване да се реализира служебно от 1-ви юни, с цел да не вървят до Национален осигурителен институт и до териториалните поделения и да рискуват здравето си.

„ Всичко, което може да бъде свършено по длъжностен път или електронно, ще създадем организацията да бъде направено… Всички периоди на документи в сферата ще бъдат удължени “, акцентира Сачева.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР