Държавата и работодателите се споразумяха за по-високи компенсации заради цените

...
Държавата и работодателите се споразумяха за по-високи компенсации заради цените
Коментари Харесай

Държавата и бизнесът се споразумяха за по-високи компенсации заради цените на тока

Държавата и работодателите се споразумяха за по-високи обезщетения поради цените на промишления ток. До консенсуса се стигна след онлайн среща сред премиера Кирил Петков и енергийния министър.

Работодателските организации упорстваха да се промени таванът на сумите, които могат да получат, като обезщетение от страната. Досега компенсациите за бизнеса имаха ограничаване от най-много 30% от пазарната цена на тока. Именно таванът стана мотив за неодобрение от страна на работодателските организации.

Вчера след дълга онлайн среща държавното управление и бизнесът си стиснаха ръцете. Така при над 185 лв. за мегаватчас на свободния пазар, компенсацията ще бъде в размер на 75% от надвишеното. Таванът остава, само че той към този момент е друг - не повече от 250 лв. на мегаватчас.

Бизнесът чака още през днешния ден новата скица за подкрепяне да бъде призната от държавното управление. Поискано е при опция новите по-високи обезщетения да се платят и за декември предходната година.

„ 250 лева таван се доближава при цена на борсата от порядъка на 520 лв.. Тоест, ние се надяваме да не се допрем до него ”, разяснява ръководителят на АИКБ Васил Велев.

„ Това ще е оптималната сума на компенсиране, според от стойностите на пазара, само че не повече от тази сума. Договорихме с премиера и при последващи в случай че има някакви земетресения на пазара, да следим и в случай че има още веднъж напрежение на цените на електрическата силата, да помислим за различен тип отплата ”, уточни ръководителят на БСК Добри Митрев.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР