Държавата и работодателите се споразумяха за по-високи компенсации заради цените

...
Държавата и работодателите се споразумяха за по-високи компенсации заради цените
Коментари Харесай

Държавата и бизнесът се споразумяха за по-високи компенсации заради цените на тока

Държавата и работодателите се споразумяха за по-високи обезщетения поради цените на промишления ток. До консенсуса се стигна след онлайн среща сред премиера Кирил Петков и енергийния министър.

Работодателските организации упорстваха да се промени таванът на сумите, които могат да получат, като обезщетение от страната. Досега компенсациите за бизнеса имаха ограничаване от най-много 30% от пазарната цена на тока. Именно таванът стана мотив за неодобрение от страна на работодателските организации.

Днес след дълга онлайн среща държавното управление и бизнесът си стиснаха ръцете. Така при над 185 лв. за мегаватчас на свободния пазар, компенсацията ще бъде в размер на 75% от надвишеното. Таванът остава, само че той към този момент е друг - не повече от 250 лв. на мегаватчас.

Бизнесът чака още на следващия ден новата скица за подкрепяне да бъде призната от държавното управление. Поискано е при опция новите по-високи обезщетения да се платят и за декември предходната година.

„ 250 лева таван се доближава при цена на борсата от порядъка на 520 лв.. Тоест, ние се надяваме да не се допрем до него”, разяснява ръководителят на АИКБ Васил Велев.

„ Това ще е оптималната сума на компенсиране, според от стойностите на пазара, само че не повече от тази сума. Договорихме с премиера и при последващи в случай че има някакви земетресения на пазара, да следим и в случай че има още веднъж напрежение на цените на електрическата силата, да помислим за различен тип компенсация”, уточни ръководителят на БСК Добри Митрев.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР