Държавата и общините ще отговарят и за вреди, причинени на

...
Държавата и общините ще отговарят и за вреди, причинени на
Коментари Харесай

НС прие на второ четене изменения в Закона за отговорността на държавата и общините за вреди

Държавата и общините ще дават отговор и за вреди, породени на жители и юридически лица от действието на анулирани като незаконосъобразни или оповестени за оскъдни подзаконови нормативни актове.

Това реши Народното събрание с приемането на второ четене на промени в Закона за отговорността на страната и общините за вреди. Крум Зарков / "БСП за България "/ изрази удовлетворение от тази смяна. Разширяваме обсега на закона, който споделя по кое време и по какъв начин жителите могат да бъдат обезщетени, в случай че страната или общините им нанесат вреди, уточни той. Хамид Хамид /ДПС/ се съгласи, че това ще дисциплинира администрацията. Открит обаче стои въпросът за персоналната отговорност на чиновника, поради действието и бездействието на който са нанесени тези вреди, за които страната или общините заплащат, уточни той.

Парламентът одобри промени, свързани с въвеждането на електронната платформа за възлагане на публични поръчки

Парламентът регламентира реда за разглеждане на искове против страната за вреди от нарушаване на правото на Европейския съюз. Когато става въпрос за задоволително значително нарушаване на правото на Европейски Съюз и вредите са породени от незаконосъобразни актове, дейности или бездействия на административни органи и длъжностни лица, както и от правосъдната активност на административните съдилища или Върховния административен съд, исковете ще се преглеждат по реда на Административнопроцесуалния кодекс, в останалите случаи - по реда на Гражданския процесуален кодекс.

Не беше признато предлагането на Крум Зарков / "БСП за България "/ да се направи ред, по който българските жители да могат да търсят от българските съдилища компенсации за вредите, които са нанесени в резултат на нарушавания на Европейската спогодба за правата на индивида и главните свободи. В съда в Страсбург се върви, когато човек е изчерпал всички вътрешноправни механизми да отбрани своите права, уточни той. В България - и това е констатация на Европейския съд - не съществува дейно вътрешноправно средство за такава отбрана, означи Зарков. По думите му сега до Страсбург могат да стигнат единствено тези, които имат задоволително време, нерви и пари, с цел да си разрешат това скъпо произвеждане.

Христиан Митев / "Обединени патриоти "/ разяснява, че не би трябвало бързо и ускорено да се вкарва един нов ред, който в действителност може не да помогне на жителите, а да затрудни огромна част от тях, като забави работата на административните съдилища.
Когато искът е предявен пред съд, който е ответник по желае, съдът изпраща делото на най-близкия родово способен административен, областен или областен съд, одобри още Народното събрание. Този текст е предизвикан от случай в Стара Загора, при който съдът се е оказал по едно и също време съд и отговорен за нанесената щета, изясни Крум Зарков.

Ето кои са дефинитивно променените данъчни закони

Делата ще се преглеждат като последна инстанция надлежно от Върховния касационен съд или Върховния административен съд, записаха още депутатите. Новият ред в закона ще се ползва за предявените искови молби, подадени след влизането в действие на актуалните промени. Неприключилите до влизането в действие на промените производства ще се довършват от съдилищата, пред които са висящи, в това число при последвало въззивно и касационно обжалване.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР