„Държавата и хората имат нужда от редовно правителство и работещ

...
„Държавата и хората имат нужда от редовно правителство и работещ
Коментари Харесай

БСП ще бъде социалният фактор на бъдещото управление

„ Държавата и хората имат потребност от постоянно държавно управление и работещ парламент. Длъжни сме да опитаме да намерим общите неща. Имаме обща цел – това е най-важното. Тя е в две направления. Първо, едно постоянно държавно управление и работещ парламент да преведат България и хората през рецесиите. Втората е да стартира същинското разграждане на досегашния модел на ръководство, тъй като в предходните два къси Народното събрание не успяхме да свършим това. “

Това съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова в предаването „ Денят стартира “ по Българска национална телевизия.

„ В 18-те работни групи са конкретизирани въпроси, които са безспорни сред всички партии, само че има и въпроси, които са оставени за доуточняване. След това към този момент ще има и лидерски диалог по други въпроси. Чака ни най-малко седмица още работа по програмата и по уточняване на последни елементи “, изясни тя.

Нинова приветства метода, по който се организираха договарянията – да се предава в действително време и всеки да може да види какви позиции се заемат от другите партии. Според нея тонът на диалозите е бил положителен, рационален, колегиален и взаимно оправдателен.

„ Уводвлетворени сме дотук, че доста огромна част от нашите оферти се одобряват. За децата се одобри нашето предложение за безвъзмездни детски градини и ясли, и безвъзмездни медикаменти за деца до 14 години. За младите фамилии се одобри въвеждане на фамилно подоходно облагане. За работещите хора се одобри увеличение на минималната работна заплата, увеличение на компенсациите за безработица за тези, които останат без работа в резултат на рецесията. За земеделци – преразпределение на дотацията в по-голямата си част към произвеждане на български плодове и зеленчуци, в сравнение с в този момент както е за огромните зърнопроизводители. По опазването на здравето – лечебните заведения да не са търговски сдружения. За обучение се одобри нашето предложение да се направи цялостен обзор на учебниците, в тях да е отразена действителната история на България, да се учат българските класици и наличието на учебниците да е съобразено с физическото и психическото развиване на децата в съответните стадии от тяхното обучение. Както да се понижи броят на учебниците. Въпреки старта с доста разлики първоначално в групата по енергетика, се стигна до единодушие да строим нова нуклеарна мощ. Ние желаеме „ Белене “, други сътрудници оферират „ Козлодуй “. Остана това да бъде преценено от специалистите, кое от двете е по-изгодно за България “, заключи Корнелия Нинова.

Лидерът на Българска социалистическа партия разяснява нашумялата в медийното пространство среща с Кирил Петков и Асен Василев на „ Позитано “ 20: „ Абсолютно е обикновено две партии, които договарят за държавно управление, да се срещат. Нормално е и да се срещнат в централите на партиите. Щеше да е ненормално, в случай че се върви някъде по хотели, офиси, хижи. Този ден договарянията продължиха до 22.30 ч., по тази причина срещата беше по това време. Времето ни притиска за сформиране на държавно управление, в случай че би трябвало и непрекъснато ще работим. “

Тя изясни, че мотивът на срещата е изявлението, че до края на годината няма да се одобри бюджет. „ Притеснени бяхме от това изявление и по тази причина ги поканихме да дойдат на диалози. Както знаете, с цел да осъществим това, което финализирахме на работните групи, би трябвало да се запише в бюджета. Разбрахме се, че януари и февруари ще се работи с по 1/12 от бюджета от тази година. Че са обезпечени средства за преизчисляването на пенсиите и антикризисна добавка за пенсионерите. Че ще поставим старания от 1 януари КЕВР да не усилва цените на тока. Бюджет ще приемем в първите месеци на идната година, само че в него ще бъдат записани някои от нещата, за които се разбрахме в работните групи. Срещата беше извънредно потребна “, сподели още Нинова.

Относно правосъдната промяна, Нинова съобщи, че партиите са стигнали до извода, че нямат болшинство за промени в Конституцията и би трябвало да стартират с промени в законодателството, където е допустимо – с промени в Закона за правосъдната власт, закриване на Спецсъда и Спецпрокуратурата и ограничение на пълномощията на основния прокурор.

Корнелия Нинова изясни какво следва оттук насетне в партията, откакто подаде оставка като ръководител – привикване на конгрес на 22 януари, който да установи и одобри оставката и да се отвори процедура за нов директен избор на ръководител. Нинова съобщи, че към момента не е решила дали ще се кандидатира още веднъж за ръководител на Българска социалистическа партия.

„ Приемам желанието на Крум Зарков да се кандидатира за ръководител за обикновено. Нека да има доста претенденти, най-после ще решат членовете. Да, Крум е в някаква степен и мое изобретение, тъй като аз в няколко мандата го предлагам за лидер на листи и народен представител, предложих го за член на Изпълнителното бюро, за мой заместник-председател в Народното събрание даже и откакто ми изиска оставката. Той самият обаче има проблем с партията поради някои безапелационни решения като това за Истанбулската спогодба, а Крум е един от нейните последователи. На него му следва този диалог с партията, която е на 80% срещу конвенцията. С него нямаме развалени персонални връзки, имаме кардинални разлики “, разяснява още водачът на Българска социалистическа партия.

По нейните думи Истанбулската спогодба и джендър идеологията са алена линия за Българска социалистическа партия, само че би трябвало да се одобряват закони в българското законодателство против домашното принуждение и насилието над дами, които Българска социалистическа партия към този момент е внасяла.

На финала на диалога Корнелия Нинова разяснява изборните резултати на Българска социалистическа партия и какво следва: „ Това беше тежка загуба, която би трябвало да ни накара да проведем съществени диалози вътре в партията и да ни даде старт за възобновяване и повишение на резултата и доверието. Много пъти в историята на Българска социалистическа партия е имало моменти и на спад, и на напредък, само че постоянно сме се справяли. Мисля, че и в този момент ще е по този начин. Българска социалистическа партия още веднъж ще е фактор на непоклатимост в България. В момента първата ни работа е да бъдем подобен фактор в ръководството, че да осъществим всичко, което обещахме на хората и в това държавно управление да бъдем сериозният обществен фактор на бъдещото ръководство. “

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР