Държавата и експерти подготвят карта на сеизмичния риск в нашата

...
Държавата и експерти подготвят карта на сеизмичния риск в нашата
Коментари Харесай

Учени от БАН направиха сеизмична КАРТА на България, най-застрашените от трус градове са...

Държавата и специалисти приготвят карта на сеизмичния риск в нашата страна. В кои региони заплахата от земетресение е най-голяма? Ще устоят ли постройките при по-силен трус? Кой вид строителство крие най-големи опасности при злополучие? Отговорите на тези въпроси са в идващите редове, предава Нова телевизия.
Един от най-мощните земетресения у нас през последните години беше този в Перник през 2012-а. Той нанесе съществени вреди.

За да се предотвратят сходни опустошения в бъдеще, геолозите от Института по геофизика, геодезия и география при Българска академия на науките изготвят карта на риска. Тя ще покаже в кои региони има най-голяма заплаха при земетресение, в коя община какъв риск има за постройките, пътищата, жп релсите и какви ограничения могат да се подхващат.



Картите ще оказват помощ и на избавителните екипи, с цел да може броят на възможни жертви при злополучие да се понижи до най-малко.

От картите, показващи по какъв начин наподобяват постройките от позиция на сеизмологичните рискове, строителите ще преценят да вземем за пример до какъв брой етажа и в каква форма да се построява дадена сграда. Ще стане ясно и в кои региони може да се строи и в кои не.

Във видеото ще видите кой вид здания – панелни блокове, монолитни жилища от тухли или ЕПК-сгради, има най-голяма възможност от опустошения при земетресение.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР