Държавата готви в съкратени срокове промени в член 234 на

...
Държавата готви в съкратени срокове промени в член 234 на
Коментари Харесай

Готвят промени в НК срещу нелегалното производство на алкохол и цигари

Държавата готви в съкратени периоди промени в член 234 на Наказателния кодекс, с който да се затегне контролът на производството на алкохол и цигари. Това стана ясно след извършена срища сред финансовия министър Владислав Горанов, основния прокурор Сотир Цацаров, вътрешния министър Младен Маринов и правосъдния Цецка Цачева и шефа на Агенция „ Митници “ Георги Костов, съобщи БГНЕС.

Участие в срещата взеха и ръководителите на две от комисиите в Народно събрание Данаил Кирилов и Емил Димитров.

Цецка Цачева даде обещание още през днешния ден в незабавен порядък в Министерството на правораздаването да образува експертна комисия за разработване на измененията в Наказателния кодекс. Плановете са текстовете до края на идната седмица да влязат за разглеждане в Народното събранието.

Председателят на отрасловата парламентарна комисия Данаил Кирилов съобщи, че макар съкратените периоди, депутатите ще прегледат деликатно текстовете и няма да се стигне до претупване.

" Наказателен кодекс следва да преследва незаконното произвеждане на акцизни артикули, а освен държането или продажбата им " , съобщи основният прокурор Сотир Цацаров.

„ Последното съвещание на парламентарната комисия за противопоставяне на сивата стопанска система още един път ни даде опция да подчертаем нещо, което като теза е било постоянно поддържано от страна на държавното обвиняване, а точно нужда от промени в член 234 от Наказателен кодекс. Действащата в този момент правна уредба преследва продажбата и държането на акцизни артикули без бандерол. Тезата, която беше изложена и на парламентарната комисия, е незабавна потребност от промени. Тя е закъсняла, само че и нужна в няколко насоки “, съобщи Цацаров и изброи въвеждане на нова форма на изпълнително действие на закононарушението, а точно произвеждане на акцизни артикули без бандерол или в нарушаване на лицензионен или регистрационен режим. „ Казано по различен метод - Наказателният кодекс следва да преследва освен държането или продажбата, а следва да преследва преди всичко незаконното произвеждане на такива артикули “, разясни той, представен от " Фокус ".

„ Втората тенденция, в която предлагаме изменение са свързани с смяна в дефиницията на изпълнителното действие „ продавам “. То би трябвало да бъде съгласно нас „ популяризирам под каквото и да е форма “. Предлагаме и въвеждане на регистрационен режим във връзка с машините и оборудванията, които са нужни за произвеждане на такива артикули. Съществуващия свободен пазар, обвързван с тях дава опция това незаконно произвеждане, било на алкохол или цигари, да бъде мобилно – и на територията на страната, и в чужбина “, изясни Цацаров.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР