Държавата е участвала в капиталовата адекватност на една от частните

...
Държавата е участвала в капиталовата адекватност на една от частните
Коментари Харесай

Караниколов: Държавата участва в увеличаването на капитала на една банка

Държавата е взела участие в финансовата адекватност на една от частните търговски банки у нас. Това призна министърът на стопанската система Емил Караниколов в предаването „ Лице в лице “ по БТВ. По-рано се появи информация, че единствената, която не е изпълнила изискванията, е Първа капиталова банка.
„ Съжалявам, че преди няколко дни ми се наложи да спестя част от тази информация пред една ваша колежка, само че в случай че бяхме оповестили от ден първи, че страната ще взе участие в тази процедура, щяхме да демотивираме частния бранш “, добави още той. „ Ситуацията е доста тежка, поради пандемията няма толкоз вложители, те седят и изчакват какво ще се случи на международния пазар. От тази позиция нас периодите доста ни притискат и страната трябваше да взе участие. Ние влизаме в един позволен портфейл, в петък ще излезе повече информация. Ако преди бяхме споделили, че страната ще взе участие, нямаше да влязат частници. Държавата, с цел да извърши тази национална тактика, се наложи да направи този буфер “, каца още Караниколов.  
„ Към момента ние влизаме в една „ чакалня “, няма да одобряваме еврото. Това може да се случи след 3, 5 или повече години. В тази „ чакалня “ 10 години не е влизал никой. За вложителите и кредитния рейтинг на България това ще значи да следят страната ни с по-голям интерес “, добави още Караниколов. Според него с изключение на повече вложения, това ще значи и по-добри приходи.
Министърът разяснява и отчета на Световната банка за спад на българската стопанска система с 6,2%, което е и най-лош резултат в района. По думите му упованията на финансистите надали ще се оправдаят, тъй като бизнесът у нас не е спрял по време на пандемията.,,Българската стопанска система не спря по време на епидемията, само че по-важното беше да се резервира животът и здравето на хората. Сега има разпространяване на болестта, само че тук става въпрос за местни случаи``, сподели икономическият министър.
Относно понижаването на Данък добавена стойност за заведения за хранене, книги и детски артикули, Караников съобщи, че чака мярката да бъде потребна за браншовете, само че надали ще се отрази на потребителите. „ Не можем да го създадем за всички браншове, просто тъй като не можем да си позволим чергата на Германия. Ако имахме пари, щяхме да даваме на калпак без проблеми. Мерките, свързани с намаляването на Данък добавена стойност на 9%, са със обществен и демографски фокус, като да вземем за пример цената на пюрето ще спадне с концепцията хората да си разрешат да гледат повече деца, дай Боже “, изясни Емил Караниколов.
Министърът на стопанската система разяснява и концепцията за държавни бензиностанции. Той посочи, че единствено от построяването на данъчни хранилища за горива, ще има нови участници в бранша. „ Ще продаваме на действителните и обективните цени и всеки ще може да види какви са и да ги съпоставя “, съобщи Караниколов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР