Държавата е склонна на нов компромис на пазара на горива.

...
Държавата е склонна на нов компромис на пазара на горива.
Коментари Харесай

Държавата готова за крачка назад за разбивката на цената на горивата в касовите бележки


Държавата е склонна на нов компромис на пазара на горива. Това стана ясно от думите на икономическия министър Емил Караниколов, който беше посетител в студиото на Българска национална телевизия. Според Караниколов, разбивката по какъв начин тъкмо се образува цената на бензин и дизел може до бъде единствено електронна, а не на всяка касова записка както предвиждаше разпоредба на Министерството на финансите.

Само седмица откакто Националната организация за приходите предложи на Министерството на финансите да отсрочи с шест месеца въвеждането на новата разпоредба за касовите апарати за бензиностанциите, в нея се готвят нови промени.

“Ще има диалози с бизнеса, бранша, което е вярно за мен, дали ще е на бележката или на една електронна платформа, на която всеки може да влезе и да види по какъв начин тъкмо в деня се образува цената на горивата, с цел да не затормозяваме толкоз бизнеса ”, означи Караниколов.

Срещу изписването на цената на горивото и настрана на налозите в касовата записка, досега възразяват освен бензиностанциите, само че и Комисията за защита на конкуренцията, която загатва, че това може да се окаже в несъгласие с пазарните правила. Крайното решение ще бъде на Министерството на финансите.

Караниколов обаче разяснява и разногласията сред по този начин наречените дребни търговци на горива и огромните вериги.

“Няма огромни и дребни в този бизнес, дайте да си го кажем, даже дребните към този момент сътвориха огромна асоциация, тук бизнесът би трябвало да откри решението, страната ще бъде посредник ”, споделя още министърът.

Той призна и че нито България, нито компаниите у нас могат да въздействат на цените на горивата. По думите му, в случай че през лятото бензинът нарастне, това ще е поради интернационалните трендове. А другояче Караниколов отхвърли опцията за нова икономическа рецесия, само че призна, че има известно закъснение на растежа.

“Няма по какъв начин да съм удовлетворен, приходите на българите са към момента на едно доста ниско равнище ”, споделя Караниколов.

Иначе стопанската система на България върви, износът единствено към началото на този месец имаме растеж от над 3% на износа. България към този момент е насочена не към експорт на запаси, а на артикули с добавена стойност, някои от тях с висока добавена стойност.

Министърът също по този начин прикани и за взаимна работа с новосъздадения Стратегически съвет към президента, откъдето в това число и той ще чака положителни хрумвания. До няколко години Караниколов чака у нас да влезе нов производител на коли, като сега у нас разнообразни елементи за коли създават към този момент 220 компании.

Караниколов разяснява и абсурда с жилищата на властта от последните няколко дни. ”В последна сметка, вие в случай че имате апартамент и аз съм ви доста добър другар, и решите да ми извършите и подарък - какво би трябвало да изповядаме - данъчната оценка. По закон ние не би трябвало да падаме под данъчната оценка ”, споделя той. Все отново министърът посочи, че последна дума ще имат проверяващите органи, които към този момент започнаха инспекция.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР