Държавата е предвидила близо 1 млн. лв. до края на

...
Държавата е предвидила близо 1 млн. лв. до края на
Коментари Харесай

Държавата ще изкупи от дребни собственици горски парцели за 1 млн. лв.

Държавата е планувала близо 1 млн. лева до края на годината за изкупуване на горски територии от дребни частни стопани, заяви министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева на брифинг, представена от " Фокус ". Целта е горите да бъдат опазени.

Ще се изкупуват парцели единствено от дребни частни стопани, най-вече граничещи с държавни горски предприятия. Целта е горите да бъдат опазени, тъй като най-вече нарушаване имало и най-трудно се опазвали точно дребните и разпокъсани горски обекти на частни притежатели.

В договарянията ще се стартира с най-ниската цена, тъй като ползата на страната е да ги придобие допустимо най-евтино, разясни Танева.

В покупко-продажбите могат да вземат участие единствено физически лица, а искащите да предложат за продажба поземлени парцели в горските територии могат да подадат своите документи от през днешния ден до 15 януари 2020 година в съответното държавно горско стопанство, в държавното ловно стопанство или в самото държавно дружество, заяви пред БНР специалистът в министерството Елена Величкова.

Експертът напомни, че за първи път такава процедура беше извършена през 2016 година като при подадени близо 2000 заявки се е стигнало до 1200 покупко-продажби за към 1000 декара на обща стойност 600 хиляди лева Величкова разясни пред БНР при определянето на цената от голяма важност е самата гора, а не толкоз нейното местоположение, защото страната няма инвеститорски интерес към тези парцели.

При една процедура притежателят може да продаде не повече от 50 дка.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР