Държавата е осигурила 14 милиона лева за разчистване и възстановяване

...
Държавата е осигурила 14 милиона лева за разчистване и възстановяване
Коментари Харесай

14 милиона лева за възстановяване на селата след потопа в Пловдивско

Държавата е осигурила 14 милиона лв. за почистване и възобновяване на инфраструктурата в селата от общините Карлово, " Марица " и Калояново, които пострадаха при наводнението през септември. Най-голяма сума - 13 милиона, е предопределена за обитаемоте места в община Карлово, които пострадаха най-сериозно. Това заяви на брифинг регионалният шеф Ангел Стоев, съобщи кореспондент на Plovdiv24.bg .

Водоподаването е възобновено на всички места, като се изключи 7 къщи в с. Богдан. 

Необходими са към 60 милиона лв. за цялостното възобновяване на улици, 14 моста и публични здания, което ще извърши идната година. В момента са отпуснати пари за планиране на тези обекти и това би трябвало да стане до края на 2022 г. 

Категорично не дава отговор на истината, че хората не са получили нищо отвън дадените по 375 лева еднократна помощ, съобщи Стоев. И още:

" В община Карлово е основан публичен съвет с представители кметовете и поданици на засегнатите села, с цел да се реализира бистрота и правдивост. На последното съвещание предишния петък, в което взе участие представител на регионалната администрация, е призната методика за систематизиране на парите. Нуждаещите са разграничени на пет групи: 1 група – жилища, които не подлежат на никакво подсилване, 9 броя; 2 група – негодни все още за обитаване, с конструктивни  проблеми, подлежат на ремонт – 15 броя; 3 група – къщи с наводнени етажи с щети; 4 група – наводнени с леки щети; 5 група – наводнени дворове и разрушени огради.

Най-тежките случаи, първа и втора група, са 24 броя. Първа група ще получат по 16 555 лева всеки, втора група - по 8000 лв., трета група - по 5660 лева, четвърта група - по 3300 лв.. Засега няма да се отпускат пари за пета група, тъй като вниманието би трябвало да бъде ориентирано към жилищата. Парите са от постъпилите 1.5 милиона лв. в дарителската сметка на община Карлово. Очакват се още към 200 000 - 250 000 лева, те са в мобилните оператори и ще бъдат предоставени също на община Карлово.

Отправям апел към община Карлово – за 9-те парцела от първа група да се сътвори спомагателен дарителски фонд, там могат да бъдат ориентирани строителни  материали и целево средства. 

Дървата за огрев – породи публично напрежение. След бедствието – събрани са дървата, закарани са на стадионите и надлежно предадени на предписание на кметовете на селата. Те бяха дадени безплатно от страната, по 5 кубика. Хората отидоха със собствен превоз и резачки и си ги прибраха. Социално слабите не съумяха. В Каравелово организираха взаимопомощ, само че в Богдан и Слатина имаше частна самодейност и хора предложиха да нарежат и закарат дървата до домовете им против 40 лева на кубик. 

Никой не е карал хората да заплащат, това е услуга, препоръчана от кмета на обитаемото място. Останали са 50-60 фамилии, които би трябвало да си вземат дървата. Кметът на община Карлово Емил Кабаиванов написа писмо до служебния министър на земеделието за казуса и министър Гечев се ангажира тази седмица да изпрати горски да нарежат дървата. 

Призовавам кмета Кабаиванов да обезпечи безвъзмезден превоз. Ако не успее да се оправи, аз ще се постарая да осигуря и подобен ".

Според отчет на БД - Източнобеломорски район река Стряма е трансформирала коритото си при наводнението и заляла аграрни земи и икономически постройки. Предстоят мероприятия за връщането на реката в естественото й корито. 

Разделеното поради опустошения мост село Каравелово ще бъде обвързвано посредством издигане на краткотраен мост. Подходящо оборудване е намерено в база на АПИ в Нова Загора, само че е било много мъчно да се откри чия благосъстоятелност е. Първоначално е обсъждано преместваемият мост да се инсталира в Слатина, само че е открито, че остарелият мост може елементарно да се възвърне и по тази причина е решено да се постави в Каравелово. Сега пък изникнал проблем кой може да направи монтажа. Водят се разговорли с фирма, която е слагала сходен мост в Бяла слатина при сходно злополучие, изясни Стоев.

Фирмите, които са извозвали материалите, ще получат парите си към 3 милиона лв. скоро. " 3 250 000 лв. предишния четвъртък са утвърдени от Междуведомствената комисия. Утре Министерски съвет ще утвърди сумата и след обявяване в Държавен вестник парите ще бъдат изпратени по сметката на община Карлово, оттова ще се изплащат. Оказах напън върху вицепремиера Иван Демерджиев, който е ръководител на междуведомствената комисия по-рано да се състои съвещанието " - добави той.

Областият шеф изрече специфични благодарности на всички доброволци, които се включиха с труд и средства в разчистването на потърпевшите села. 

Подробности гледайте в прикаченото видео!

Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР