Държавата е объркана. Когато държавните органи си комуникират чрез престрелки

...
Държавата е объркана. Когато държавните органи си комуникират чрез престрелки
Коментари Харесай

Надежда Йорданова все пак дава на Цацаров сигналите срещу Гешев

Държавата е объркана. Когато държавните органи си споделят посредством престрелки в медиите, това вреди на всички Това разрушава държавността и е процедура, която не трябва да се предизвиква. Институциите би трябвало да приказват посредством пълномощията си. Така правосъдният министър Надежда Йорданова разяснява следващата седмица от войната сред новата изпълнителна власт и държавното обвиняване. Пред Българска национална телевизия тя разгласи, че макар че не се е отзовала на приканването й за среща в КПКОНПИ, ще даде данните на Сотир Цацаров за сигналите против Иван Гешев.

" Ще го направя. Но министърът не е повествовател на истории, нито е пощальон на документи. Ще спазя процедурата по закон ", съобщи тя.

Иначе не би нарекла обстановката като война на институциите. " Но да, демократичната общност и актуалното болшинство е във война с модела на превзетата страна ", съобщи представителката на Демократична България в кабинета. Но бе безапелационна - към този момент трябвало да се приказва и за взаимоотношение с институциите, а освен за борбите сред тях.

Победата най-после щяла да се израви в това жителите да покачат доверието си у тях. " Проблемът не е напълно личностен, той е в института на основния прокурор, тъй като той е безотчетен, без надзор ", подсети Йорданова. Тя не изключва от дебата за смяната опасенията, че може да се стигне до промяна на персоната, само че не и на модела.

Времето за искане на оставки е завършило и Конституционният съд сложи точка на този развой, отговори Йорданова във връзка желанието й да нападна поста на Гешев. За задачата обаче изчаква обнародването на решението на магистратите, както и законноустановената процедура и в първия вероятен миг ще сезира Висш съдебен съвет.

Стана ясно обаче, че счита да сложи въпроса за предварителното освобождение на Гешев пред този състав на Съвета, а не пред идващия, каквито спекулации се появиха.

Според правосъдния министър измененията в правосъдната промяна би трябвало да се движат редом.

" Има обаче промени, които би трябвало да се решат в конституцията, с цел да бъде решението стабилно. Вярвам, че Народното събрание ще постави оптимално изпитание за консенсус за конституционни промени. Прозорецът за структурната смяна се затваря. Искаме да задържим младежите тук, нали? Вижте данните от последното броене на популацията. Затова би трябвало да работим за обективна правосъдна система ", безапелационна бе Йорданова.

И разкри, че има съответни преписки, които сочели за скица, обвързвана с Движение за права и свободи за издаването на " златни паспорти " - изказване, поради което от Движението считат да я подведат под отговорност. Тя посъветва прокуратурата да се запознае детайлно с тях и да прегледа адвокатските адвокатски фирми, забъркани в процеса, и по думите й, те не били " чак толкоз доста ", тъй че обвиняването нямало да се затрудни.

ТЕМА преди 8 часа 881 преди 1 ден 933 преди 1 ден 782
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР