Държавата дава финансов бонус до 1 200 лева на българите

...
Държавата дава финансов бонус до 1 200 лева на българите
Коментари Харесай

С до 1 200 лева бонус държавата се опитва да върне висшистите зад граница

Държавата дава финансов бонус до 1 200 лв. на българите зад граница, решили да се върнат у нас. Основните условия са лицата да имат висше обучение, да стартират работа в България, както и през последните 6 месеца да са живели в друга страна.

Стимулите са по плана " Национална EURES мрежа " на Оперативна стратегия " Развитие на човешките запаси ". Следва да бъде основана и платформа EURES, която ще е налична на уеб страницата на Агенцията по заетостта и която ще стартира да действа от началото на месец април.

От общественото министерство показват, че платформата ще дава елементарен достъп до информация за пазара на труда в България, обществените услуги и цените на недвижимите парцели. Всеки, който кандидатства за финансова поддръжка, ще може да избира сред друг тип услуги, а таванът на поддръжката може е до 1 200 лв..

Предвижда се още поддръжката да включва даване на средства за покриване на наема на лицата за интервал до една година, в случай че те стартират работа в обитаемо място, в което не имат жилище. Ако става въпрос за семейство с дете, което не е признато в ясла или детска градина, страната ще обезпечава детегледачка, наета през Бюрото по труда. Ако член на фамилията не приказва български език или има потребност от спомагателна подготовка, същият ще може да получи ваучер за езиков курс или спомагателна подготовка.

В случай, че работното място е в град със междинна работна заплата, която е под равнището на междинната за страната, в границите на една година претендентът ще може да получава половин минимална работна заплата върху главното си заплащане.
 Гърция обезверено се нуждае от емигрантите си. И се пробва да ги върне
Гърция обезверено се нуждае от емигрантите си. И се пробва да ги върне

Гърците, напуснали страната, генерират Брутният вътрешен продукт за съвсем €13 милиарда

България не е единствената балканска страна, която се пробва да позволи демографските си проблеми посредством финансови тласъци за хората, живеещи и работещи в чужбина.

За да окуражи гърците зад граница, управляващите в южната ни съседка ползват стратегия за дотации към заплатите, наречена Rebrain Greece. 500 от най-умните и положителни експерти ще получават месечна заплата от €3 000 (преди данъци), в случай че се завърнат в Гърция като част от плана. Министерството на труда ще покрива 70% от сумата.

Всъщност програмата стартира предишния април и бе сметната за толкоз значима, че даже промяната на държавното управление не я приключи.
 Пенсиите в Гърция може да бъдат увеличени с до 252 евро месечно
Пенсиите в Гърция може да бъдат увеличени с до 252 евро месечно

По предложение на новото държавно управление в страната

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР