Държавата да въведе целеви отпуск при осиновяване на дете, независимо

...
Държавата да въведе целеви отпуск при осиновяване на дете, независимо
Коментари Харесай

Организация иска въвеждането на целеви отпуск при осиновяване на дете

Държавата да вкара целеви отпуск при осиновяване на дете, без значение от неговата възраст - по тази причина упорстват от Българската асоциация " Осиновени и осиновители ". Искането им е предизвикано от решението на Комисията за отбрана от дискриминация, че правото на едногодишен отпуск по майчинство за осиновителите на деца до 5 години е непряка дискриминация и по този начин се позволява по-неблагоприятно отнасяне на осиновителите на по-големи деца, оповестява Дарик.

От асоциацията желаят всички осиновители да имат право на отпуск за избран интервал, в който детето да се приспособява, и той да бъде обезщетен, в подмяна на осигуровките, които те са внасяли. Решението на комисията не задължава страната да предприеме ограничения за равнене на изискванията при осиновителите, а е целесъобразно.

От общественото министерство го апелират пред Административния съд в София, с претекст, че е погрешно и голословно.
Миналата година след тъжба на осиновители Комисията за отбрана от дискриминация задължи държавното управление да изравни изискванията за отпуск по майчинство за осиновителите на деца до 2 години и от 2 до 5 години, и беше въведено правото на едногодишен заплатен отпуск за всички осиновители на деца до 5 години.

Сегашното решение на комисията е обвързвано с жалбата на Мира, която е осиновила дете на 7 години и половина, и от деня на предаването му нямала право на нито един ден отпуск, откакто изхабила всичките си дни в събиране на документи и циркулиране на институции. Тя счита, че нейното дете е дискриминирано поради възрастта си, и че би трябвало да има отпуск за адаптиране на децата от най-малко 6 месеца.

" Това е един интервал, в който и детето се приспособява към родителя, и родителят стартира да опознава детето, да научава навиците му, да стартира да го кара да се усеща малко несъмнено, че няма да бъде трансферирано в идната институция. Детето би трябвало да може да разбере, че този родител е закрилата и опората, че може постоянно да се опре на този родител ", аргументира тезата си Мира.

Осиновителите стават родители от деня, в който се съберат с детето, а не от деня на неговото раждане, по тази причина няма логичност отпускът им да е съгласуван с възрастта на детето, разяснява и Желязка Иванова, ръководител на Българската асоциация " Осиновени и осиновители ".

" Ние желаеме време, което да бъде обезпечено, за акомодация. Всяко едно дете, което се осиновява, има потребност от акомодация, без значение на каква възраст е. Дори бих споделила, че по-големите деца имат потребност от по-дълъг интервал от акомодация ", твърди Иванова.

Според решението на комисията сегашните текстове в Кодекса на труда и Кодекса за обществено обезпечаване, които дават право на едногодишен заплатен отпуск при осиновяване на дете до 5-годишна възраст съставляват непряка дискриминация по симптом възраст. Комисията предлага на обществения министър и на държавното управление да подхващат ограничения, с които да основат условия за равнене на опциите на осиновителите на деца над 5 години с тези на осиновителите на по-малки деца.

От Асоциацията чакат тази рекомендация да бъде първата крачка за разискване на концепцията за въвеждане на целеви отпуск при осиновяване, без значение от възрастта на детето.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР