Държавата да се намеси и регламентира ол инклузива, за да

...
Държавата да се намеси и регламентира ол инклузива, за да
Коментари Харесай

Държавата да регламентира ол инклузива

Държавата да се намеси и регламентира ол инклузива, с цел да се подобрят изискванията в българския туризъм, това приканва един от най-големите хотелиери в Слънчев бряг Венелин Ташев.

Според него „ най-големият камшик за туризма е ол инклузива “. Ташев признава, че преди години е имало потребност от него, само че откакто е бил въведен разпространяването му във всички туристически обекти е настъпил същински безпорядък. Имало много самообявили се ол инклузив обекти, без значение дали става дума за „ всяка паланка “ или хотел.

Ташев споделя, че единствено в един от неговите хотели се оферират 900 шезлонга, четири басейна, два ресторанта, паркинг, а в това време някои „ хотелиери “ нямат нищо от изброеното, само че оферират доста ниска цена, тъй като действително нямат поддръжка. И надали за някого е вест, че точно в такива обекти храните, които се оферират са под всякаква рецензия, възмушава се хотелиерът.

Според него точно тази действително нелоялна конкуренция убива туризма ни. На първо място сходни обекти отблъскват положителния екскурзиант, който чака друго качество в ол инклузива, и на второ – принуждавали хотелите да понижат цените дотам, че да не могат да обезпечат положителни заплати на качествения личен състав.

Отговорът на въпроса "изчерпан ли е ол инклузивът у нас? ", се търси от дълго време. От една страна огромните хотелиери са на мнение, че тази услуга би трябвало да продължава да се развива, защото доста туристи са изкушени от нейното използване, само че в това време от дълго време упорстват да има по-сериозни условия към тези които го оферират.

Самата министърка на туризма Николина Ангелкова не един път е изказвала мнение, че е редно в обособените категории хотели и места за настаняване, храната, която се предлага под формата на "ол инклузив ", да дава отговор на качеството, което се предлага като настаняване.Самата тя е казвала, че съществуващото противоречие в предлаганите услуги, води до най-вече недоволства измежду туристите. И даже обещаваше, че тематиката ще бъде дискутирана и евентуално ще докара до промени в нормативната уредб , само че на този стадий всичко това остана в областта на пожеланията.

И не инцидентно откакто стана ясно катакгрофалното развиване на летния туристически сезон до в този момент, още веднъж този въпрос излиза на дневен ред. И няма по какъв начин при обстановката от това лято, несебърският предприемач Ташев, който има над 20-годишен опит в ръководството на туризма и няколко извънредно сполучливи плана в бранша да не бъде мощно обезпокоен за бъдещето на сектора, който обезпечава 12 % от Брутния вътрешен артикул на страната ни.

Ташев прикани страната час по-скоро да регламентира кой може да предлага ол инклузив и кой не. Той е на мнение, че не е задоволително хотелът да има избрани звезди, а да дава отговор на кардинални критерии за качество. Въвеждането на подобен правилник, съгласно него е единственият късмет, с цел да върнем в България по-високия клас туристи, които избират конкурентни дестинации като Кипър, Турция, Египет.

Хотелиерът упорства Министерството на туризма да ревизира категоризацията на хотелите, защото имал подозрения, че откакто част от тези туристически обекти получат желаните звезди, превръщали паркингите си в магазини и заведения за хранене.

Тук е моментът да отбележим, че когато стана ясно, че плажовете ни тази година пустеят точно Ташев предложи екшън проект за събаряне на цените на чадър и шезлонг, като несъмнено даде мъчно за „ преглъщане “ решение - страната да се откаже от вторите вноски по концесионните такси, а концесионерите да понижат цените на половина.

Може би в концепцията му имаше известна логичност, защото концесионерите с изключение на таксите, които заплащат на хазната, са задължени да обезпечават избран брой спасители, здравно обслужване и да покриват още много критерии, само че в това време няма по какъв начин да си затваряме очите пред обстоятелството, че от години този бизнес не е заподценяване. А още по-малко, като се има в поради кой са главните играчи в него.

Очевидно е, че в ръководството на нашия туризъм нещата би трябвало да се трансформират изрично, само че както знаем, едно е да искаш, друго е да можеш и трето и четвърто да го направиш.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР