Държавата да предвиди в следващия си бюджет средства за покриване

...
Държавата да предвиди в следващия си бюджет средства за покриване
Коментари Харесай

КНСБ предлага ваучери за вода за социално слаби

Държавата да планува в идващия си бюджет средства за покриване на разноските на обществено слаби за вода, предложиха от КНСБ в понеделник по време на полемика, отдадена на проблемите в бранша. По калкулации на синдиката за това са нужни 50 млн. лева

" Според Световната здравна организация, с цел да се подсигурява задоволяването на съществени потребности на човек са нужни сред 50 и 100 литра дневно, което прави сред кубик и половина и 3 кубика питейна вода на месец на човек. А в случай че допуснем, че 500 000 семейства имат потребност от водно подкрепяне, беглите сметки демонстрират, че при сегашната междинна цена на водата са нужни някъде към 50 млн. лева “, разяснява президентът на КНСБ Пламен Димитров при откриването на форума.

Според профсъюза тази помощ, по сходство на подпомагането с енергийни помощи на хората в потребност, е нужна, с цел да тушира последствията от неизбежното повишение на цената на водата. Според Димитров обаче е значимо с какви темпове става повишаването и по какъв начин ще бъдат предпазени обществено слабите и работещите в бранша. Той предложи да има обособен воден регулатор и да се одобри нов закон за ВиК услугите, който да регистрира спецификите и неотменимостта на задължението за доставка на вода за всеки жители на България и да подсигурява обществения темперамент на бранша.

Синдикалният водач сподели още, че би трябвало да се усилят с 15 % и заплатите във водния бранш, чийто растеж изостава доста по отношение на останалите трудови хонорари в страната, чийто ритъм е 8-11 % годишно.

Дискусията е навременна, тъй като главен проблем на бранша е заплащането на ВиК операторите, разяснява ръководителят на Комисията за енергийно и водно контролиране Иван Иванов. Той напомни, че регулаторът до момента е одобрил бизнес проектите на 27 ВиК сдружения, които обслужват 77 % на популацията на страната.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР