Държавата да покрива част от сметките за вода на социално

...
Държавата да покрива част от сметките за вода на социално
Коментари Харесай

КНСБ предлага ваучери за вода за социално слаби

Държавата да покрива част от сметките за вода на обществено слабите жители оферират от КНСБ. Идеята за водни ваучери показа водачът на синдиката Пламен Димитров по време на национална полемика за устойчовото развиване на ВиК бранша. Той цитира данни на Световната здравна организация, съгласно които за главните си потребности човек използва от 1 и половина до три кубически метра вода на месец. По думите му ваучерите за водни помощи могат да бъдат отпуснати още в бюджета за 2020 година. По изчисленията на КНСБ, за задачата ще бъдат нужни към 50 млн. лв.. Тези средства ще останат във водните сдружения и ще се употребяват за нарастване на заплатите на работещите в бранша.
Шефът на КЕВР Иван Иванов поддържа концепциите на КНСБ за водни ваучери. Зад предлагането застана и зам.-министърът по районното развиване Николай Нанков. По думите му до края на годината Закон за ВиК би трябвало да бъде импортиран в Народното събрание.
От КНСБ настояха за обособен Закон за ВиК, както и за обособен регулатор за водата. Пламен Георгиев бе безапелационен, че би трябвало до 2021 година да се усилят с 15 на 100 заплатите на работещите в бранша. КНСБ счита, че би трябвало да се търси в допълнение финансиране на бранша без да се усилва цената на водата.
По данни на профсъюз " Водоснабдител " междинната брутна работна заплата в бранш ВиК е 855 лв. към 31 март тази година, или с към 40 % по-ниска от междинната за страната.
Отчита се обаче, че в сдруженията към този момент няма ВиК инженери. Те са към 1 % от всички заети, а в част от фирмите или нямат нито един ВиК инженер, или имат единствено по един подобен.
В бранша зрее напрежение, предизвести ръководителят на профсъюз " Водоснабдител " Треперушка Младенова. В момента из сдруженията тече подписка, инициирана от профсъюз " Водоснабдител ", в която над 50% от хората показват подготвеност за митинги, в случай че не се вдигнат възнагражденията им.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР