Държавата да поеме всички разходи за ток, вода, отопление, наем

...
Държавата да поеме всички разходи за ток, вода, отопление, наем
Коментари Харесай

Туризмът иска държавата да поема режийните разходи и заплатите заради кризата

Държавата да поеме всички разноски за ток, вода, отопление, наем и работни заплати във компаниите от бранш туризъм, в случай че ограничаващите ограничения против пандемията не им разрешават да работят. За времето на възбраната компаниите да бъдат освобождавани от налози и такси.
Това са част от настояванията на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) към държавното управление, публикувани през днешния ден в отворено писмо до премиера Бойко Борисов, вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова и съдружните сътрудници Валери Симеонов и Красимир Каракачанов.

" Не желаеме повече работа на парче, а антикризисен проект за избавяне на един от стратегическите и предпочитани браншове, произвеждащ до 13% от Брутният вътрешен продукт на Република България ", написа в писмото на БХРА. Асоциацията моли " държавното управление за следващ път да не ни хвърлят по някоя мярка като риба, с която да закусим, а да ни оказват помощ да закърпим пробитата мрежа на туризма посредством спешен проект за избавяне на бранша, тъй че да храним освен себе си и нашите фамилии, само че и да продължим да сме гръбнакът на българската стопанска система ", се споделя още в писмото, представено от Сега.

Сдружението упорства туризмът да е приоритет в националния проект за възобновяване, който се чака да бъде финансиран от обещаните от Брюксел над 600 милиарда евро.

Ресторантьори и хотелиери упорстват по време на пандемията страната да поеме разноските за ток, вода, отопление, наем и част от работните заплати на чиновниците на всички компании, чиито обороти са паднали с над 30% по отношение на 2019 година

Те оферират да се вкара краткотрайно 5% Данък добавена стойност за туристическия отрасъл, какъвто бил апелът на Европейската асоциация на хотели, заведения за хранене, заведения и кафенета за уеднаквяване на ставките за туризма в целия Европейски Съюз. А до момента в който стане това, Данък добавена стойност за доставки на храна за у дома да падне на 9%.

БХРА предлага още да се разсрочат заемите на туристическите компании с 4-5 години, като също така им се провиснал и оборотни средства. До 15 юни не се обрисува да има каквито и да е приходи за сезонните летни хотели, под въпрос са и приходите на зимните места за настаняване.

Браншът упорства още за въвеждане на ваучери за настаняване и ваучери за здравна предварителна защита, които да се употребяват освен в държавните почивни бази, а във всички места за настаняване.

Друго искане е за онлайн издаване на визи за туристи от прилежащи страни и Русия, като механизъм за стимулиране на пазара в сложните условия, в които е подложен бизнеса.

" Призоваваме за транспарантна, предвидима и най-много човешка политика, както и европейско и национално отговорно отношение към голям % дребни и междинни компании, които са гръбнака на българската стопанска система. Необходимо е национално единодушие за избавяне на 500 000 работни места, като говорейки за стотици хиляди хора не трябва да забравяме, че зад числата стоят съответни човешки ориси.

Евентуалната гибел на туризма ще повлече след себе си цели браншове, чието оцеляване зависи от нашата промишленост. Ще докара до мъка цели обитаеми места и общини, чието главно прехранване е обвързвано с посрещането на посетители и изпращането им като другари, които да се върнат още веднъж. Не бива да забравяме, че всеки трети служащ в света е ангажиран в промишленост, обвързвана със бранша на гостоприемството и туризма. И в случай че нашият бизнес го няма, това не значи просто затворени хотели, заведения или туристически организации, а стотици хиляди души на улицата, чиято орис ще зависи от грижата на страната ", са споделя в писмото на БХРА.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР