Държавата да плаща първите 11 дни болничен при карантина заради

...
Държавата да плаща първите 11 дни болничен при карантина заради
Коментари Харесай

Борисов: Поемаме първите 11 дни болничен за карантина, но НОИ може да фалира

Държавата да заплаща първите 11 дни болничен при карантина поради ковид. Това ще предложи на здравното министерство министър председателят Бойко Борисов. Мярката обаче може да докара до банкрута на Национален осигурителен институт.
Спор се развихри през последните няколко дни за това кой би трябвало да заплаща, в случай че жител в страната се сложи непринудено под карантина. Лекари обявиха, че болничен лист не може да бъде публикуван, а карантина за сметка на годишния отпуск, било то заплатен или не, е неприемлива съгласно бизнеса.

След като болестта стартира да се популяризира бързо и в Европа беше основан спешен щаб, който стартира работа по предварителна защита по граници и летища. Беше решено, че всички, които са пътували в рискови райони и в този момент се звръщат да бъдат подлагани на доброволна карантина от 14 дни. Резонно обаче тук породи въпросът какво ще се случи с работата на тези хора. Дали би трябвало да си пуснат отпуска или могат да употребяват болнични. Първоначално министър Ананиев изясни, че хората би трябвало да употребяват годишния си отпуск, тъй като нямало нормативна разпоредба, по която тези дни да минат като болничен. Причината - тези хора може и да не са заболели, това е единствено отбрана.

В Народното събрание през днешния ден Борисов съобщи, че ще предложи на здравния министър Кирил Ананиев първите 11 дни от двуседмичната карантина да се поемат от страната.

Тази теза беше повторена през вчерашния ден и от Борисов, до момента в който беше в Гърция. Според него хората си пътуват и не поемат отговорност и държажата не е длъжна да им заплаща болничните.

Днес обаче нещатата са се трансформирали.

" Сега 3 дни се поемат от работодателите, другите 11 дни се заплащат от Национален осигурителен институт и аз тъкмо това ще предложа през днешния ден на Ананиев. Да поемем карантината ", съобщи Борисов.

" Ако обаче има 15 000 или 200 000 заболели да си седят у дома и ние, Национален осигурителен институт, да им заплаща - Национален осигурителен институт ще се изпразни, предизвестявам. Няма да останат пари ", предизвести обаче министър председателят.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР