*Държавата благословила дискотеката на УНСС, просветното министерство още се бори

...
*Държавата благословила дискотеката на УНСС, просветното министерство още се бори
Коментари Харесай

Как университетски имоти  осъмнаха като чалготеки 

*Държавата благословила дискотеката на УНСС, просветното министерство още се бори за " Плаза "  

*30 на 100 от заплатите на професорите идват от кръчмите 


Просветното министерство стартира инспекции за парцелите на всички университети, като първо ще бъдат тествани трите кита - т.е. тримата най-големи. Това са Софийският университет, УНСС и Медицинският , съобщи пред " Стандарт " просветният министър Красимир Вълчев. 

Той подаде сигнал до Агенцията за държавна финансова ревизия (АДФИ), откакто Би Ти Ви разгласява информация за парцелите на вуза и за това по какъв начин те се отдават за нощни заведения, заведения за хранене и чалготеки на цени, по-ниски от пазарните.

От следствието излиза наяве, че вузът дава за четири лв. на квадрат прословутия Стол 33, където чартърен се обитава дискотека, в която единствено минералната вода коства 3 лв., а малка бутилка вино от 375 грама се продава на цена от 27 лв.. 

В същото време пазарните цени в региона са към 7 лв. на квадрат. 

Самият Университет по национално и международно стопанство даде на " Стандарт " документи, според които още преди време е изискал от просветното министерство смяна на предназначението на въпросния обект. Съгласно тях постройката, в която в този момент се обитава дискотека, преди 1989 година е била юношески дом, само че след това през 2012 година самата страна трансформира предназначението на постройката за " дискотека, бар, ресторант " с акт №07879 за обществена държавна благосъстоятелност. Подписът под документа е на тогавашния регионален шеф Данаил Кирилов.

Горе-долу по същото време, откакто студент умира при сборичкване в дискотека в Студентски град, просветното министерство стартира инспекция за това по какъв начин се стопанисват парцелите на университетите. Тъй като се оказва, че част от тях се отдават за заведения и кафенета, МОН предизвестява ректорите да спрат да печелят от тях . В този миг даже бяха назначени инспекции по какъв начин университетите стопанисват парцелите,които имат.

Тогавашното управление на УНСС написа до просветния министър Сергей Игнатов с молба да промени статута на по този начин наречения стол 33, тъй че той към този момент да не бъде механа. Това няма по какъв начин да стане без благословията на страната, тъй като парцелите на вузовете са обществена държавна благосъстоятелност. Отговор обаче не е получен и заведението продължава да действа, като заплаща цени под пазарните. Обяснението на управлението е, че други претенденти за наемането му няма. Ректори на прилежащи вузове пък настояват, че 30 на 100 от заплатите на преподавателите в УНСС се образуват тъкмо от приходите на заведенията, с които вузът разполага. 

Общият брой на обектите, които страната е предоставила за прилагане на УНСС, е 32, като общата им площ е 3000 квадратни метра. В момента от тях чартърен са отдадени 23, като един е за дискотека, един за ресторант, три за магазини, три за хранилища, три за офиси, един за банкомат и други за дребни пространства. Общо осем са свободните сега пространства на университета. Той сякаш е и най-печелившият от пространствата си вуз, поради обстоятелството, че Техническият и Медицинският университет отдават чартърен най-вече пространства не за нощни заведения, а за кафенета, които могат да се употребяват от студентите.

Техническият има две бази за отмора в Созопол и Семково, само че те се употребяват главно от преподавателите. Ако се окаже, че има свободни места, те се оферират на другите университети и на Българска академия на науките, описа ректорът проф. Георги Михов. " Много бихме желали да имаме парцели като тези на сътрудниците, само че за жалост от 2000 година университетът ни не е придобивал недвижима благосъстоятелност ", съобщи той. Бившият ректор на Медицинския университет проф. Ваньо Митев пък показа пред " Стандарт ", че техният вуз няма здания, които да отдава за чалготеки , а имат най-вече такива, които се употребяват за кафенета, където могат да се отбиват студентите. Много парцели има Софийският университет, но той е в ролята на бедняка-милионер, защото не може да ги стопанисва изключително добре. Част от тях освен това не са предоставени от страната, а от частни донори, само че все още пустеят.

Преди време университетът държеше заведение до журналистическия факултет, което бе добре посещавано, само че постройката в този момент пустее. 

Между другото, историята сочи, че страната сама позволи Студентски град да се трансформира в Лас Вегас , откакто загуби някои от основните си здания и разреши те да преминат в частни ръце. В момента една от най-търсените нощни заведения - " Плаза ", се обитава в постройка на Министерството на образованието, която обаче е завзета нелегално и отдадена чартърен. На процедура това е доста известната дискотека от времето на соца " Цветан Спасов ", която беше част от " Студентски общежития и столове ". Преди години частно лице съумява да я присвои и отдаде чартърен на фолкпевеца Константин, а малко по-късно тя стана известна с " тъмна стаичка ", където хората могат да се друсат и да вършат секс.

Медиите разпространиха информация за продажба на дрога в заведението след масирана акция на Министерство на вътрешните работи, проверяваща продават ли се опиати.  Просветното ведомство към момента води борби да си върне постройката назад, само че до тогава на територията на МОН ще не престават да текат купони и да пеят фолк диви. Другото министерство, което има на своя територия дискотека, е спортното, което има Зимния замък. 

Просветният министър Красимир Вълчев даде обещание всеобща инспекция на парцелите на вузовете и, в случай че те не се употребяват по предопределение, да бъдат отдадени за детски градини или дадени на общината. Той даде обещание особено да ревизира по какъв начин стоят нещата със статута на дискотеката на територията на МОН в Студентски град, където нестуденти заплащат десетки левове под звуците на Тони Стораро, Преслава и Азис. 
 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР