Държавата България няма да дава пари за построяването на АЕЦ

...
Държавата България няма да дава пари за построяването на АЕЦ
Коментари Харесай

Дончев: България няма да дава пари за Белене, участва с двата руски реактора

Държавата България няма да дава пари за построяването на АЕЦ " Белене ", няма да има държавни гаранции.

Това разгласи вицепремиерът Томислав Дончен в изявление за Нова телевизия.

" С почтена и транспарантна процедура за избор на вложител се подсигурява че планът е сполучлив. Ако има стратегически вложител, значи ще има и пазар ", разяснява той.

Реакторите на централата ще са съветски, тъй като към този момент сме ги купили. С тях ще участваме в плана. Какви обаче ще са турбините и другото съоръжение зависи от вложителя, който бъде определен, посочи Дончев.

" След това събитие има да се свърши още доста работа. България си свърши работата и вкара тематиката още веднъж в дневния ред на Европа. Трябват промени в самите страни. Освен това постепенно и неотменимо увещание на жителите, че участието в Европейски Съюз няма опция. Същият развой би трябвало да тече в страните членки ", сподели вицепремиерът във връзка резултатите от срещата на върха Европейски Съюз - Западни Балкани.

Европейски Съюз няма изгода от подобен остров с нерешени проблеми, добави той.

" Пакет „ Мобилност “ освен е в ущърб на България, той нарушава редица европейски правила в това число и този за свободно придвижване на хора. Един транспортьор може да не желае да се прибере у дома, а да отиде да види тъща си в Испания. Защо му вменяваме да се прибере в България ", разяснява Дончев във връзка новите правила за тираджиите, които желае да наложи Европейската комисия. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР