Държава ще отпусне 20 млн. лв. като финансова помощ, която

...
Държава ще отпусне 20 млн. лв. като финансова помощ, която
Коментари Харесай

Държавата отпуска 20 млн. лева за БДЖ

Държава ще отпусне 20 млн. лева като финансова помощ, която ще послужи за заплащане на облигационерите за постройката на БДЖ. Това сподели финансовият шеф на „ Холдинг БДЖ “ Филип Алексиев по отношение на оповестената за продажба от ЧСИ постройка на БДЖ в центъра на София, съобщи „ Фокус “.

„ Наскоро облигационерите взеха решение да пуснат за обмен половината постройка, защото другата половина е благосъстоятелност на БДЖ. Не бих споделил, че това е извиване на ръце, само че е инструмент от тяхна страна за по-добри позиции в границите на договарянията, които се водят за дефинитивно решение на втория облигационен заем “, сподели още той.

Алексиев посочи, че в БДЖ е постъпило писмо от облигационерите с няколко условия . „ Едното е до края на юни да се платят парите, по които „ БДЖ - Пътнически транспорти “ е наказана – 20 млн. евро. Второто е „ БДЖ – Пътнически транспорти “ да стъпи като непринуден съдлажник, с цел да се избегнат разноски по последващи каузи. Ако се изпълнят тези условия, те са съгласни неотложно да дойдат на договаряния при нас за разсрочване и вероятно понижаване на част от лихвената тежест, разноските по делото и други “, разяснява финансовият шеф на БДЖ.

По думите му следва да бъдат отпуснати от страна 20 млн. лева на БДЖ като възмездна финансова помощ, която ще послужи за заплащане на облигационерите. „ Водят се диалози и за опциите за изцяло решение на казуса с облигационния заем, тъй че считаме, че има всички учредения да вървим в посока реализиране на някакво взаимно задоволително съглашение. Основните облигационери са няколко огромни западноевропейски финансови институции. Оптимист съм, че ще запазим постройката, тъй като до момента постоянно сме поддържали добър разговор с облигационерите “, сподели още Алексиев и посочи, че смята, че ще откри компромисен вид, с цел да се реализира компромис.

„ Първоначалните уверения от страната са, че ще бъдат отпуснати поетапно 20 млн. евро. Облигационерите знаят, че няма по какъв начин да погасим целия заем от 40 млн. евро едновременно, тъй че са подготвени на взаимни отстъпки. Всяка една модерна страна, в случай че желае да има модерна железница, която да е гръбнака на превоза, следва да отделя съответните запаси, тъй че тя да бъде конкурентоспособна “, разяснява Алексиев и изясни, че чака, че в границите на месеца, който следва, благодарение на страната сдружението ще съумее да отговори на минималните претенции на облигационерите, тъй че да стартират договаряния за сключване на съглашение за разсрочване на отговорностите.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР