Държава, която създава условия за преход към цифрова икономика, не

...
Държава, която създава условия за преход към цифрова икономика, не
Коментари Харесай

Русия трябва да се пази от "криптоанархизъм", обяви говорителят на Путин

Държава, която основава условия за преход към цифрова стопанска система, не би трябвало прекомерно мощно да контролира сферата, с цел да не подтикне жителите към " криптоанархизъм ", разгласи прессекретарят на съветския президент Владимир Путин след среща на президента министри и специалисти, съобщи РБК.

Според Дмитрий Песков Путин бил предизвестен, че при несъразмерен надзор жителите ще изберат този път, с цел да избегнат натиска от страната, само че и че " новият формат на стопанската система " основава " етични бариери " и такива, свързани с налозите и особеностите на съветския пазар.

Трудностите при прехода към цифрова стопанска система бяха разисквани на среща на президента със Съвета по стратегическо развиване и предпочитани планове в сряда. По стратегия " Цифрова стопанска система ", която би трябвало да цифровизира редица браншове в Русия, работят няколко министерства.

За риска от " анархизъм "

Програмата не би трябвало да бъде " държавен проект " за цифровизацията, нито да претендира за цялост като пиедестал, на който би трябвало да стъпи новата стопанска система, сподели Песков на публицисти. Според него и няколко специалисти, взели участие в полемиката, Русия няма да стане международен водач, в случай че извърши програмата, само че ще пропусне да се подреди " в първа лига ".

От друга страна методът, по който в този момент е устроена стопанската система, пречи да се подхващат стъпки, нужни за развиването на цифровизацията и би трябвало да се заобикалят безспорни забрани, с цел да не се възпита " нация от криптоанархисти ", добави Песков. " Те отлично ще се състезават с нашите органи, заобикаляйки съществуващите правила. Не тази просветеност ни е нужна, " изясни той.

" Болестта " на Путин

Поръчаната от Путин стратегия на стойност 100 милиарда рубли или 1.67 милиарда $ годишно би трябвало да се извърши за три години. Самият президент я дефинира на срещата като " невиждан план ", който ще разреши " на Русия да направи сериозна крачка напред, да укрепи позицията си на света " и е съпоставим със " строителството на жп линии в края на 19 в. и електрификацията в първата половина на 20 в. "

Програмата планува до 2024 година в Русия да има най-малко 10 високотехнологични и конкурентоспособни на световния пазар компании от ИТ бранша и 500 дребни и междинни компании, които се занимават с цифрови технологии. Делът на Русия в международния размер на даване на услуги по предпазване и обработка на данни би трябвало да стигне 10%, до момента в който в този момент е едвам 1%. Трябва да се понижи делът на задграничен хадруер и програмен продукт, купуван от държавни институции, които би трябвало да имат възможнодтта да се насочат към " отечествени " производители.

Проектът обаче няма да се финансира напълно от страната - по-голямата част от парите се чака да пристигна от частни бизнес.

На Петербургския стопански конгрес по-рано тази година вицепремиерът Игор Шувалов разгласи: " Мога да ви кажа, без пресилване, че президентът е напълно болен (на тематика цифрова икономика), разбирайки, че забележителният растеж на брутния артикул се основава на цифровата стопанска система и софтуерното водачество ". По време на " директната линия " с жители тази година Путин обясни, че е " здрав ", само че добави, че без софтуерен преход " страната няма бъдеще ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР